Šešelj traži oslobađanje

Izvor: RTS, 07.Mar.2011, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj traži oslobađanje

Lider SRS-a Vojislav Šešelj zatražio je od Haškog tribunala da ga oslobodi, pošto Tužilaštvo, kako tvrdi, nije dokazalo nijednu optužbu protiv njega za zločine. Šešelj traži odštetu od Tribunala za osam godina provedenih u pritvoru.

Pred Tribunalom u Hagu, lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj zatražio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je da bude oslobođen, pošto Tužilaštvo, kako tvrdi, tokom svog dokaznog postupka nije dokazalo nijednu optužbu protiv njega za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-1993. godine. 

Šešelj je zahtevao i da pretresno veće donese odluku da mu bude isplaćena odšteta za "više od osam godina" koje je "bezrazložno" i "bez ikakvog pravnog osnova" proveo u sudskom pritvoru u Sheveningenu.

"Vi niste ništa dokazali van razumne sumnje, osim da me neizmerno mrzite i da hoćete po svaku cenu da me osudite", rekao je Šešelj.

"Tužilaštvo stalno nastupa s tezom: 'Znamo mi njega - on je takav'. Znate vi mene i ja ne sporim da sam najgori čovek na svetu, ali dokažite mi kakvu to krivicu ja imam i gde sam počinio, podsticao ili planirao zločine", rekao je Šešelj.

Šešelj je tvrdio i da je "isključivo iz političkih razloga" podignuta optužnica i vođen proces protiv njega, ponavljajući da je u svojoj knjizi to potvrdila i bivša glavna tužiteljka Karla del Ponte.

Pokojnog premijera Zorana Đinđića, nazvao je "mafijaškim i prozapadnim premijerom" koji je Del Ponteovoj, po njenoj knjizi, rekao da "Šešelja vode i da ga ne vraćaju".

"Optužnica je trebalo da zvuči lepo u vreme mog hapšenja, a sada se kao bumerang vraća u tužilaštvo i pokazuje kojim se metodima služilo", primetio je Šešelj.

Šešelj: Suđenje na zahtev zapada

Optuženi je tvrdio i da je do suđenja došlo na zahtev SAD, Velike Britanije, NATO-a i EU koji ne bi mogli da efikasno sprovedu prikrivenu okupaciju Srbije, da je, kako kaže, on u zemlji.

Osvrćući se na optužbe, Šešelj je kazao da Tužilaštvo ničim nije dokazalo da je on "govorom mržnje" fizički počinio progon nesrba u Vukovaru, Malom Zvorniku i Hrtkovcima, 1992. godine.

"Nikada u životu ja nisam tražio da se zarobljenici streljaju, prebijaju ili zlostavljaju. Naprotiv, pozivao sam da se to ne čini", rekao je Šešelj.

Negirao je da je u Vukovaru, s jeseni 1992, rekao da "nijedan ustaša ne sme živ izaći iz grada", podsećajući da je svedok koji je to tvrdio proglašen nepouzdanim u procesu "vukovarskoj trojci" pred Tribunalom.

Pozivajući se na presude beogradskog suda, optuženi je tvrdio i da nijedan dobrovoljac SRS-a nije osuđen za ubistvo hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara koje se i njemu stavlja na teret.

Šešelj je naglasio i da je drugi svedok optužbe "izmislio miting SRS-a u Malom Zvorniku 1992" na kojem je on, po optužnici, pozvao na progon Muslimana iz susednog Zvornika, neposredno uoči napada na taj grad.

"Miting u Malom Zvorniku bio je 1990, a ne 1992. Na osnovu iskaza jednog svedoka, koji je izmislio miting 1992, Tužilaštvo me optužuje za činjenje progona, a nikad se nije potrudilo da proveri tu tvrdnju. Tužilac je to učinio tek kada mu je naložilo pretresno veće i rekao je da nije mogao da nađe dokaze", rekao je Šešelj.

Odbacivanje optužbi za deportaciju

Kao nedokazane, odbacio je optužbe za deportaciju i prisilno premeštanje Hrvata iz vojvođanskog sela Hrtkovci, nazivajući "lažnim" svedoke koji su tvrdili da je u maju 1992. na mitingu u selu pročitao spisak hrvatskih meštana koji moraju otići i rekao da "bi svu decu iz mešovitih brakova trebalo pobiti".

"Ja sam na tom mitingu izložio predizborni program SRS-a. Rekao sam da ćemo, ako dođemo na vlast, ići na razmenu stanovništva, s obzirom da je već 200.000 Srba bilo proterano iz Hrvatske, kao i na razmenu kuća i imovine... Ko je deportovan iz Hrtkovaca? Niko. Ko je prisilno premešten? Niko", tvrdio je Šešelj.

Šešelj je opovrgavao i da je ikada podsticao svoje pristalice da čine zločine za šta je, takođe, optužen.

Navode optužnice o konkretnim zlodelima - ubistvima, nezakonitom pritvaranju, mučenju, seksualnom zlostavljanju nesrba - lider radikala je odbacivao kao nedokazane, precizirajući da posle 1. oktobra 1992. godine on nije imao "nikakva komandna ovlašćenja nad dobrovoljcima SRS-a".

Šešelj nastavlja izlaganja argumenata u korist svom zahtevu da bude oslobođen posle prve polovine suđenja.

Pretresno veće je optuženom za obrazlaganje zahteva odobrilo tri i po sata.

Tužioci će suprotnim argumentima, na Šešeljev zahtev odgovoriti sutra.

Pretresno veće će odluku o Šešeljevom zahtevu doneti naknadno, kako je nedavno najavio predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti, u roku od nekoliko nedelja.

Po pravilima Tribunala, sudije mogu oceniti da su tužioci izneli dovoljno dokaza protiv Šešelja po svim tačkama optužnice ili zbog nedostatka dokaza odbaciti celu optužnicu ili neke od njenih tačaka.

Do sada se u praksi suda u Hagu nije desilo da u ovoj fazi procesa optuženi bude oslobođen.

Suđenje Šešelju počelo je u novembru 2007, a u sudskom pritvoru u Sheveningenu, Šešelj je od 24. februara 2003, kada se dobrovoljno predao odmah pošto je Tribunal obelodanio optužnicu protiv njega.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.