Izvor: Politika, 16.Jan.2010, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj ponovo u Srbiji

Vojislav Šešelj lider radikala, prvi put je za sedam godina, koliko je u Hagu, zatražio da se uključi u izbornu kampanju u Srbiji. Objasnio je da ima važan razlog da zahteva od sudskog veća da mu omogući da se povodom opštinskih izbora u opštini Odžaci obrati javnosti putem telefonske konferencije za novinare.

Suđenje Šešelju bi moglo da se završi za nekoliko meseci, i ovaj njegov zahtev može >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da se tumači kao priprema za povratak na političku scenu. On inače, nije u skladu sa pravilima Tribunala, i odbijen je.

Dragan Todorović, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, kaže da je teško reći kada će se Šešelj vratiti iz Haga. „Niko ozbiljan to ne može reći, niti ja imam relevantne informacije.” Aleksandar Vučić, zamenik predsednika Srpske napredne stranke, kaže da očekuje da se Šešelj vrati. „Želim mu da dođe u Srbiju, a čim je Demokratska stranka to rekla – vratiće se on”. Podsećamo ga da je duhovito upitao: „Šta, da neće Šešelj da nas bije” – i da je prilikom odvajanja od radikala bilo priča da je njemu i Nikoliću ugrožen život. „I to je moguće, ali od Šešelja nemam nikakav politički strah”. Branko Radun, politički analitičar, kaže da će Šešelj doći samo se ne zna kada. „Verovatno ove godine.”

Todorović kaže da je ocena o Šešeljevom ranijem ponašanju kao „politički nekorektnom”, što bi mu sada moglo smetati, u velikoj meri šablon koji je stvarala i diktirala vladajuća većina. „Javno mnjenje je stvarano s ciljem da šteti radikalima. On će se ponašati onako kako je to najkorisnije za SRS”. Vučić objašnjava da ne strepi od verbalnih napada, niti mogućnosti da protiv njega i Nikolića Šešelj publikuje optužbe. „Nisam ništa govorio o njemu. Ja sam muškarac i znam da se ne govori o nekom ko je u zatvoru. Kada dođe biće buke a onda će se sve stišati.” Radun kaže da će Šešelj biti zanimljiv u prvo vreme i da će stranci verovatno skočiti rejting. „Ako je ekonomska situacija teška govornik s oštrijom retorikom ima šanse, ali ako je stabilna situacija takav govornik nema prostora”. Vučić kaže da „stari” Šešelj ne može ni da podigne ni da obori rejting stranke. „Radikali idu u istoriju u svakom slučaju”.

Todorović na pitanje da li će Šešelj rukovoditi strankom kada se vrati kaže da „on rukovodi i da je rukovodio strankom. Kada se vrati biće i fizički prisutan i to je dragoceno”. Ni Radun ne misli da će Šešelj svoje mesto prepustiti, na primer, nekom mlađem, što bi možda bilo i bolje za stranku, a da on deluje iz drugog plana. „Kod nas se politika shvata lično i malo ko odustaje od vođstva, osim ako nije ucenjen. Svuda je politika primamljiva i opojna. Nije realno da se Šešelj povuče i zato što su Nikolić i Vučić koji bi to mogli da odigraju otišli iz stranke. Radikali nemaju ličnost tog formata, imaju mladu ekipu koja se još nije profilisala.”

Todorović kaže da je deplasirano pitanje da li Šešeljev povratak znači da neće biti udruživanja opozicije zato što radikali ni po koju cenu neće sarađivati sa naprednjacima. „Povratak Šešelja neće promeniti odnose, niti to što se neće udružiti sa SNS znači izolacionizam i gubitak rejtinga. Da li je SNS relevantna stranka? Stvari će se razrešiti. Treba se zapitati kako je moguće da neko ko nije finansiran iz budžeta ima toliko novca, i tu mislim na sve koji troše mnogo novca a imaju samo donacije kao SNS. Ko im daje taj novac? Kada padnu maske biće sve drugačije”. Todorović odbija i mogućnost da Šešelj stalnim napadima na Nikolića i Vučića nevoljno postane oružje u rukama vladajuće koalicije. „Nikada nismo bili oružje ni u čijim rukama, a najmanje ove koalicije. Nisu glavna stvar Nikolić i Vučić već ekonomija, Kosovo i borba protiv kriminala i korupcije”. Radun kaže da se Šešelj dobro snalazi u takvim situacijama. „On zna da dobije svoj prostor u politici i medijima. Moguće je da mu sada DS pomogne da skine rejting SNS-u. On je inače vešt u političkom manevrisanju, ume da nađe nove saveznike i da jača poziciju stranke.”

Biračko telo nije zaboravilo Šešelja i to što je bio odsutan može mu zasmetati ali i pomoći, smatra Radun. „Može da deluje kao nova ličnost, mada je bio na televiziji i delovi suđenja su postali kultni i vrteli se na ’Jutjubu'. On ima svoju publiku i može nekima da pomrsi konce. Za SNS je on noćna mora, a za DS nije, jer može da umanji rejting naprednjacima. Njegovi nekadašnji saborci ne žele da se vrati a protivnici žele.”

Vučić ne misli da je moguća saradnja naprednjaka i radikala. „Ne, nikako sa onima koji nam kunu decu i bacaju cipele. Ali je moguća saradnja DS-a i SRS-a.” Radun takođe kaže da je sada nemoguća saradnja SRS-a i SNS-a. „Tu je mnogo ličnog. Šešelj će pre ići na razobličavanje i usmeriće oštricu obračuna na njih. U prvo vreme neće biti saradnje a kasnije – to niko još ne zna. Još su rane nezaceljene. Oni su funkcionisali kao porodica i tu nema hladnog razlaza.”

Ivana Anojčić

[objavljeno: 17/01/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.