Šešelj: Nisam kriv

Izvor: B92, 06.Mar.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šešelj: Nisam kriv

Hag -- Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjasnio se pred Haškim tribunalom da nije kriv za optužbe za nepoštovanje suda.

Ukoliko bude proglašen krivim, Šešelj može biti kažnjen novčano do 100.000 evra, kaznom zatvora do sedam godina, ili obe kazne.

Šešelj se izjasnio da nije kriv nakon što je australijski sudija Kevin Parker pročitao navode iz optužnice po kojoj je Šešelj odgovoran jer je svesno u svojoj knjizi iz novembra 2007. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine objavio imena, biografije i delove iskaza troje zaštićenih svedoka na suđenju za zločine protiv čovečnosti pred Haškim tribunalom.

Pre nego što je rekao da se ne oseća krivim, Šešelj je insistirao da se javno pročita cela optužnica, uključujući i delove koji su sakriveni od javnosti, kao što je naziv knjige u kojoj su objavljeni podaci o zaštićenim svedocima.

Optuženi lider radikala je u sudnici foto-reporteru pokazao tu knjigu, za koju se pretpostavlja da sadrži sporne podatke, a tokom kratke rasprave je insistirao da se objavi naslov te knjige, ukazujući da sam naslov ne otkriva nijednu poverljivu informaciju.

Tužilaštvo u Hagu je još u oktobru zatražilo suđenje Šešelju zbog otkrivanja identiteta zaštićenih svedoka, a tokom suđenja za zločine u Hrvatskoj, Bosni i Vojvodini, više puta je protestovalo zbog pretnji svedocima, koje su, prema tim tvrdnjama, upućivali Šešeljevi pravni savetnici.

Ti učestali protesti kulminirali su u januaru, kada je tužilaštvo zatražilo prekid suđenja zbog problema sa svedocima i pritiska za koje optužuje Šešelja, a veće Kloda Antonetija je većinom glasova odlučilo da uvaži argumente tužilaca i prekine proces na neodređeno vreme.

Postupci za nepoštovanje suda se u Hagu obično završavaju znatno brže nego bilo koje suđenje za ratne zločine.

Obično se održi tek nekoliko rasprava, posle kojih se u roku od nekoliko meseci izriče i presuda. Do sada je sprovedeno 11 takvih postupaka, za ukupno 14 optuženih.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šešelj: Nisam kriv

Izvor: RTV Pink, 06.Mar.2009

Šešelj se izjasnio da nije kriv za nepoštovanje suda. . . Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjasnio se danas pred Haškim tribunalom da nije kriv po optužbi za nepoštovanje suda. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.