Izvor: B92, 30.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Produžen nadzor nad Šešeljem

Hag, Beograd -- Tribunal za ratne zločine u Hagu nastaviće da nadzire komunikaciju Vojislava Šešelja sa svojim pravnim savetnicima i narednih 30 dana.

Sekretar Tribunala Hans Holtijus obavestio je juče Šešelja da je odluka o nadzoru komunikacija ovog haškog optuženika od 29. septembra produžena, jer u međuvremenu nije došlo do značajnije promena razloga koji su doveli do donošenja takve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odluke.

Nadzor Šešeljeve komunikacije sa pravnim savetnicima počeo je nakon raskola u Srpskoj radikalnoj stranci, kada se saznalo da je Šešelj aktivno učestovao u političkom životu Srbije, što je dovelo do sumnje da je pritvorsku jedinicu u Sheveningenu koristio ne samo za pripremu svoje odbrane, već i za koordinaciju političkih aktivnosti SRS.

SRS: Ućutkivanje Šešelja

Generalna sekretarka Srpske radikalne stranke Elena Božić-Talijan ocenila je danas da produžetak zabrane poverljivih razgovora haškog optuženika Vojislava Šešelja sa njegovim pravnim savetnicima predstavlja sprečavanje njegove odbrane i pokušaj da se on ućutka.

Generalna sekretarka je na konferenciji za novinare navela da je SRS za produžetak te zabrane za još mesec dana saznala sa servisa Novinske agencije Beta. Ona je dodala da u toj stranci još uvek ne znaju kakva će biti reakcija lidera radikala na tu odluku.

Dodatno, postojale su i sumnje da je "povlašćenu komunikaciju" Šešelj koristio za pokušaje uticaja na svedoke pa čak i njihovog uzmeniravanja.

Šešelj ima pravo žalbe na takvu odluku.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93.

Suđenje će biti nastavljeno idućeg utorka, nakon što je u utorak i sredu zaštićeni svedok optužbe VS-016 iskaz dao iza zatvorenih vrata.

Šešelju pronađen novac u ćeliji

Uprava pritvora Haškog tribunala kaznila je optuženog Vojislava Šešelja sa 250 evra zato što je letos, pri pretresu, u njegovoj ćeliji pronađen gotov novac i druge stvari čije je držanje zabranjeno, proizlazi iz dokumenta objavljenog u Hagu.

Kako se navodi u odluci kojom je predsednik Tribunala Fausto Pokar odbio Šešeljevu žalbu na izrečenu kaznu, tokom pretresa u sudskom pritvoru u Sheveningenu, 17. jula ove godine, u Šešeljevoj ćeliji pronađene su "dve novčanice od po 500 evra; 19 Evrositi telefonskih kartica i dva neobeležena CD-roma".

Novac, telefonske kartice i neobeleženi diskovi su zatim oduzeti od Šešelja, zato što je njihovo držanje u ćelijama zabranjeno pravilnikom pritvora.

U odluci sudije Pokara piše da je 29. jula službenik zadužen za disciplinu u pritvoru zatražio sastanak sa Šešeljem kako bi mu pružio priliku da objasni kako su se novac i predmeti našli u njegovoj ćeliji.

Šešelj je, kako se navodi u dokumentu, odbio da se sastane sa službenikom tvrdeći da mu nije jasno naznačeno šta bi bila tema razgovora.

Sredinom avgusta, Šešelj je upozoren da će mu, ukoliko u roku od tri dana ne pruži objašnjenje, biti izrečena disciplinska kazna.

"Pošto je propustio da pruži objašnjenje, novac, telefonske kartice i kompakt-diskovi su zaplenjeni i izrečena mu je globa u vrednosti od 25 odsto od pronađene sume, odnosno 250 evra", piše u odluci predsednika Haškog tribunala.

Šešelj se zbog kazne 5. septembra žalio predsedniku Pokaru, tvrdeći da nije bilo propisanih razloga za pretres njegove ćelije, te da su "učestali pretresi" smišljeni da ometaju njegove pripreme za odbranu na tekućem suđenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.