Očekivana podela u SRS

Izvor: Glas javnosti, 15.Sep.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekivana podela u SRS

Posle razlaza Tome Nikolića i Vojislava Šešelja dva suprotstavljena tabora upotrebljavaju najteža „omalovažavajuća“ oružja napunjena municijom najekstremnije netrpeljivosti i sve liči na politički vašar koji će na političku scenu Srbije doneti još jednu političku stranku.

Šta o ovom najnovijem političkom raskolu misle građani Srbije. Tako su građani sa 68,2 odsto glasova predvideli podelu Srpske radikalne stranke na dve dela.

Tokom žestokih napada na Tomu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Nikolića iz vrha SRS stizale su optužbe da iza Nikolićeve ostavke stoje Tadić, tajne službe (domaće i strane), srpski tajkuni, dok se na drugoj strani moglo čuti da je za sve najzaslužniji Šešelj. Međutim, najviše građana Srbije njih 37,8 odsto, smatra da je ostavka Nikolića njegov lični čin i da niko nije uticao da on krene svojim političkim putem i da u tom činu nema ničeg drugog osim politike koja više ne ide onim smerom koji zacrtava Vojislav Šešelj. Na drugom mestu, najzaslužnijih aktera za celokupni raskol u SRS, sa 34 odsto glasova nalazi se Vojislav Šešelj, što indirektno potvrđuje prethodni zaključak.

UZORAK TELEFONSKE ANKETE

Ispitivanje javnog mnjenja Srbije obavljeno je telefonskim putem u periodu od 9. do 12. septembra. 2008. godine. Anketom je bilo obuhvaćeno 945 ispitanika starijih od 18 godina. Anketirani su žitelji u sledećim mestima: Beogradu, Pančevu, Boru, Negotinu, Sokobanji, Despotovcu, Požarevcu, Šapcu, Kragujevcu, Ćupriji, Velikoj Plani, Zrenjaninu, Jagodini, Apatinu, Novom Sadu, Rumi, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Smederevskoj Palanci, Loznici, Valjevu, Gornjem Milanovcu, Nišu, Smederevu i Leskovcu.

Prilikom projektovanja ove mini-ankete interesovalo nas je, koliko bi ta nova stranka mogla da dobije glasova na eventualnim parlamentarnim izborima? Rezultati ankete su pokazali da bi Nikolić sa svojom novom strankom mogao da dobije između 10 i 20 odsto glasova to smatra 29,7 odsto građana. Neznatno manje građana njih 29,0 odsto, smatra da bi Nikolić sa novim stranačkim imidžom mogao da dobije samo nešto više iznad cenzusa, dok nešto više od petine građana (21,5 procenta) smatra da bi Toma mogao da dobije čak i više od 20 odsto glasova. U ovoj prognostičkoj trci jedno je jasno: glasovi SRS će biti podeljeni, ali u kom odnosu to ćemo saznati na prvim narednim izborima kojih po svoj prilici neće biti tako brzo.

Vinko Đurić i Istraživački tim Glasa javnosti

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.