Izvor: Blic, 03.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić bi lidera SRS za premijera

Najava predsedničkog kandidata SRS Tomislava Nikolića da bi mandat za sastav nove vlade ponudio Vojislavu Šešelju potvrda je da SRS ne odustaje od politike iz devedesetih. Istovremeno Nikolić na ovaj način puca i na glasove DSS, tačnije glasače koji su podržali Dragana Maršićanina u prethodnoj predizbornoj trci. Osim namere da se pokaže doslednost u politici koja pali samo kod glasača radikala, najava >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Nikolića nije ništa više od puke priče, smatraju sagovornici „Blica".

Vladimir Goati, predsednik „Transparentnosti Srbija", podseća na to da su smernice politike radikala poslednji put zacrtane u Šešeljevom testamentu koji je objavljen prošle godine u vreme njegovog štrajka glađu i da Nikolić ovakvim izjavama samo potvrđuje doslednost u odnosu na proklamovane ciljeve.

Izbegavajući raspravu o tome da li je davanje mandata Šešelju pravno moguće, da li će on biti oslobođen do narednih parlamentarnih izbora i da li će SRS uopšte biti u takvoj poziciji da ima mandatara i pravi vladu - izvlačenje Šešelja iz rukava ima za cilj da veže za Nikolića dosadašnje glasače radikala.

Istovremeno, Goati tvrdi da kada je reč o glasovima birača koji su glasali za slične kandidate, ovakva izjava može da bude dvosekli mač.

- Jedan deo birača koji bi možda glasao za Nikolića može da se pokoleba, ali drugi bi možda baš zbog činjenice da se SRS ne odriče Šešelja mogao da glasa za kandidata radikala. Rezervoar glasova u koji bi Nikolić mogao da zagrabi je oko 13 odsto glasova onih koji su podržali Dragana Maršićanina - procenjuje Goati.

S druge strane, pitanje je da li bi Šešelj uopšte mogao da bude mandatar s obzirom na to da mu suđenje nije završeno. Marko Blagojević, programski direktor CeSID, smatra da je reč samo o kampanji.

- Reč je o pukoj priči koja mi je razumljiva jer je u toku predizborna kampanja, a izjava o ponudi Šešelju je dokaz lojalnosti, što je značajno za birače radikala - ocenjuje za „Blic" Blagojević i dodaje da s obzirom na veliki broj već pomenutih teško premostivih pretpostavki, malo je verovatno da će Šešelj biti u prilici da proba da sastavi vladu.
Pogledaj vesti o: Vojislav Šešelj

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.