Izvor: B92, 14.Avg.2010, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP: Zaštititi reformu pravosuđa

Beograd -- Lider LDP-a Čedomir Jovanović zatražio da Vlada i Skupština zaštite sve nosioce pravosudnih funkcija od politički motivisanih napada na reformu pravosuđa.

Neizabrane sudije i tužioci priznali da se iza njihovih napada krije opcija oličena u Vojislavu Šešelju, Tomislavu Nikoliću i Vojislavu Koštunici, navodi Jovanović.

On kaže da je LDP ostvarila kontakt sa Evropskom komisijom, kako pojedinačni propusti u reformi i problem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << duplih funkcija ne bi usporili i ovako usporen proces evropskih intergracija Srbije.

"Reforma pravosuđa je jedan od najtežih zadataka s kojim se suočavamo. Zbog toga smo podržali one što su se borili protiv ratnih zločina i organizovanog kriminala, štitili pravosuđe u najtežim vremenima, kada su imali hrabrosti da osude ubice premijera Zorana Đindića, dok je vlast pokušavala da razori Specijalni sud", naveo je Jovanović.

U petak je SNS objavila da je oko 650 neizabranih sudija i tužilaca pristupilo toj partiji.

DS: SNS se zalaže za partijsko sudstvo

Demokratska stranka saopštila je da je za Srpsku naprednu stranku pravosuđe mesto za patrijske uticaje i upošljavanje članova i aktivista stranke koji bi mogli da donose paritjske presude na štetu građana.

U saopštenju te stranke je navedeno da to što je SNS juče predstavila bivše sudije, a sada članove SNS, govori koliko je reforma pravosuđa bila neophodna.

"Reforma je bila neophodna zbog svih onih koji se nisu ponašali u skladu sa Ustavom i moralom i najbolja je slika toga kako naprednjaci zamišljaju pravnu državu i nezavisno sudstvo", smatraju u DS.

Optužbe da su izabrane sudije članovi Demokratske stranke nisu samo pokazatelj spremnosti te stranke da izlazi sa neistinama, nego i nepoznavanja Ustava, koji sudijama zabranjuje članstvo u političkim partijama, piše u saopštenju.

U DS-u ističu da se zalažu za nezavisno sudstvo i da su zato krenuli u tu tešku reformu, dok se naprednjaci zalažu za partijsko sudstvo i stoga kritikuju sprovedenu reformu, kojoj svi građani daju podršku.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić,   Vojislav Koštunica

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.