Izvor: B92, 23.Jan.2008, 04:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dobrovoljci proterivali Muslimane"

Hag -- Goran Stoparić kaže da su dobrovoljci Srpske radikalne stranke učestvovali u proterivanju Muslimana u Hercegovini.

U nastavku suđenja Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom, svedok optužbe Stoparić, koji je u to vreme bio pripadnik srpskih dobrovoljačkih jedinica, izjavio je da su u okolini Nevesinja 1993. delovali dobrovoljci SRS pod komandom "vojvode (Branislava) Vakića". Lider >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SRS optužen je za zločine nad hrvatskim i muslimanskim civilima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-1993.

Na pitanje tužiteljke Kristine Dal da li je bilo proterivanja muslimanskog stanovništva, Stoparić je odgovorio da su "Muslimani odlazili" i da je "bilo slučajeva represije", ali da "to nije bilo organizovano".

Upitan da li su u tome učestvovali Vakićevi ljudi, rekao je: "Nekoliko njih je odlazilo u kuće na svoju ruku, po dvojica-trojica - to je bilo dovoljno da se Muslimani, većinom žena i deca, uplaše.."

Stoparić je posvedočio i da je dobrovoljce u okolini Livna posetio Ratko Mladić koji im je rekao da "kokarde nose u srcu, a ne na glavi".

Odgovarajući na pitanje zastupnice optužbe da li je Mladić rekao dobrovoljcima kako da se ponašaju prema civilima tokom ofanzive na Livno, Stoparić je precizirao da su Mladićeve reči bile: "Do Livna me ne interesuju ni kući ljubimci, a u Livnu pazite na civile".

Dodatno upitan kako je shvatio te reči, svedok je odgovorio: "Ja lično shvatio sam da možemo da ubijamo".

Pošto je tužiteljka u sudnici pustila deo intervjua u kojem je optuženi Šešelj za Bi-Bi-Si izjavio da je dobrovoljce radikala od 1991. "naoružavala Miloševićeva policija", Stoparić je kazao da "nema razloga da sumnja u Šešeljeve reči" i da veruje "da je bilo baš tako".

Napomenuo je, međutim, da je on kao dobrovoljac Teritorijalne odbrane istočne Slavonije 1991. u kasarni u Šidu dobio oružje od JNA.

Stoparić je potvrdio i Šešeljeve reči iz intervjua da su kasnije dobrovoljci SRS bili upućivani na obuku i opremanje u kasarnu JNA u Bubanj Potoku i da su odatle na front slati "pod komandom JNA".

Upitan od tužiteljke Dal da li su u Bubanj Potoku bili prisutni i članovi Ratnog štaba SRS, odgovorio je da je jednom video Zorana Dražilovića koji je dobrovoljcima "delio kokarde".

Tužiteljka Dal završila je glavno ispitivanje Stoparića, koga će u nastavku procesa unakrsno ispitivati optuženi Šešelj.

Šešelj je optužen za progon, ubistva, mučenje, deportacije, prisilno premeštanje, okrutan tretman, pljačku i bezobzirno uništavanje naselja u Hrvatskoj i BiH, kao i za proterivanja Hrvata iz vojvođanskog sela Hrtkovci, 1991-1993.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.