Izvor: B92, 20.Apr.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Očigledan dogovor DSS-SRS

Beograd, Sombor -- Božidar Đelić izjavio da naprasna promena odluke Tomislava Nikolića o premijerskom mestu za Vojislava Koštunicu nije mogla biti doneta bez Vojislava Šešelja.

"Šešelj rukovodi tom koalicijom i još poručuje da je sasvim u redu što je pokojni premijer Đinđić ubijen. Ako tome dodamo najavu puštanja Legije na slobodu i rehabilitacije porodice Milošević, jasno je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se ne radi o propagandi, već o objektivnoj opasnosti da se vratimo u devedesete godine i strahote koje su građani tada preživljavali", rekao je Đelić.

Vicepremijer sadašnje vlade i visoki finkcioner DS-a je kazao za Blic da je Koštunica oborio Vladu zato što nije hteo da vodi Srbiju u Evropu kao i da je jasno da se DSS, pre svega oko odnosa prema Evropi, pomerio ka radikalima, pa se sada radi i o podudaranju ideologija.

"Zato svaka antievropska izjava koja dolazi od Koštunice ne samo da smanjuje naše izglede u borbi za Kosovo, već ide duboko protiv nacionalnih interesa", rekao je Đelić.

On, ipak, veruje da će posle 11. maja biti formirana proevropska vlada, koju će predvoditi DS, a u koju će biti dobrodošli svi oni koji su za očuvanje teritorijalnog integriteta i za što brži ulazak zemlje u EU.

"To će direktno ubrzati razvoj i dotok investicija, a to znači nova radna mesta i izvesnost za naše građane", rekao je Đelić.

Na pitanje da li će Srbija potpisati SSP pre izbora Đelić je rekao da datume koji se pominju "plasiraju domaće političke kuhinje koje su protiv Evrope".

"Iz kuhinje DSS je stigao datum 29. april kako bismo mi, eto, ispali neuspešni ukoliko ga tada ne potpišemo. A ako ga potpišemo, sve rade da ga obezvrede. Zato ne treba nasedati na provokacije. Realnost je da je malo verovatno da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju bude potpisan do 11. maja", rekao je Đelić.

"Pakt Šešelj-Koštunica"

Demokratska stranka zahvalila je danas Tomislavu Nikoliću "što je javnosti predočio delove Pakta Šešelj-Koštunica i potvrdio da je suština tog dogovora u tome da Vojislav Koštunica zadrži premijersku poziciju bez obzira na politiku te vlade i cenu koju građani treba da plate".

U saopštenju DS-a navodi se da je "Pakt Šešelj-Koštunica toliko jak da će od odluke Koštunice, kako je rečeno, zavisiti i buduća pozicija Nikolića".

DS ukazuje da je Nikolić u današnjem intervjuu potvrdio i deo pakta "koji predviđa da se na pučistički način, bez znanja predsednika Skupštine, zakaže sednica parlamenta na kojoj bi se, pod izgovorom brige za nacionalne ciljeve i energetski sporazum sa Rusijom, donele druge odluke iz Pakta", iza čega stoji svest da nakon 11. maja koalicija SRS i DSS neće imati većinu.

"Pošto su koalicioni partneri iz SRS već rekli istinu javnosti, pozivamo Vojislava Koštunicu i DSS da prestanu da obmanjuju javnost i optužuju druge za paktove koji su sklapali i koji zarad njihovog opstanka na vlasti treba da unište Srbiju i svaku ekonomsku perspektivu", naglašava se u saopštenju DS-a.

Taj svoj stav DS je obrazložio time da "građani Srbije žele nova radna mesta, investicije, puteve, škole i bolnice, a ne izolovanu Srbiju kojom rukovodi Šešelj sa Koštunicom".

"Budućnost naše dece ne stavljamo na kocku"

Potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio u Somboru da će ta stranka pobediti na predstojećim izborima, jer se bori za bolju budućnost i suverenitet zemlje.

"Pobedićemo na ovim izborima, jer smo za razliku od naših suparnika sposobni da uradimo dve stvari - da se borimo za bolju budućnost naše dece i da očuvamo suverenitet i teritorijalni integritet zemlje", rekao je Pajtić.

"Mi se zalažemo za obe stvari, jer nemamo prava da budućnost naše dece stavljamo na kocku", dodao je Pajtić na konvenciji DS-a.

Visoki funkcioner DS-a Oliver Dulić izjavio je na konvenciji da se posle ovih izbora nikada više ne sme dopustiti da izbori budu istorijski.

"Hajde da jednom završimo sa istorijski izborima i da svakim narednim odlučujemo o tome da li smo za levo ili desno, da li smo za to da više ili manje ulažemo u poljoprivredu, samo ne dajmo da više odlučujemo o tome da li smo za Evropu ili smo za Aziju. Zato je važno izaći 11. maja i sa puno vere pokazati da je ovaj narod za Evropu", rekao je Dulić.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.