BIA proverava ugroženost Nikolića

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 29.Jun.2010, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIA proverava ugroženost Nikolića

Beograd -- BIA ima informacije da je ugrožen život Tomislavu Nikoliću. Policijsko obezbeđenje dodeljeno lideru naprednjaka.

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu povodom navoda da je Vojislav Šešelj iz Haga naručio ubistvo lidera Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića, saznaje B92.

Nikolić za B92 kaže da je obavešten da je njegovo ubistvo naručio Šešelj, preko odbeglog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Luke Bojovića, a da je Tužilaštvu te informacije preneo Miloš Simović, koji se nalazi u zatvoru u Zabeli.

Zbog ovih navoda radikali Vojislava Šešelja najavljuju krivičnu prijavu protiv dnevnog lista "Blic”.

Tomislav Nikolić više nije samo obični opozicioni lider. Zbog ugrožene bezbednosti njega će ubuduće 24 sata pratiti policajci.

Bezbednosno-informativna agencija raspolaže informacijom da je Nikolićev život ugrožen zbog čega je pokrenuta istraga kako bi se utvrdile sve informacije, kaže direktor BIA Saša Vukadinović.

"Postoji plan za napad na Tomislava Nikolića. Ta informacija je u fazi provere, stepen izvesnosti ne može da se kaže dok se ne izvrši provera. Mere bezbednosti u Kruševcu bile su podignute na najviši nivo. Sve te informacije proveravamo, raspolažemo informacijama da je Tomislavu Nikoliću ugrožen i život”, navo je Vukadinović.

Direktor BIA nije želeo da govori o tome ko preti Tomislavu Nikoliću dok se istraga ne završi.

Istragu vodi Tužilaštvo za organizovani kriminal koje je došlo do informacije da se priprema atentat na lidera naprednjaka

Istragu o ovom slučaju potvrdila je ministarka pravde Snežana Malović.

"Ne mogu da prokomentarišem pošto je to pitanje za policiju i BIA i pravosudne organe. U cilju daljeg sprovođenja istrage ne mogu o tome da govorim”, rekla je ona.

Sam Tomislav Nikolić za B92 potvrđuje da je od bezbednosnih službi obavešten da postoji informacija da je Vojislav Šešelj, preko odbeglog Luke Bojovića, naručio njegovo ubistvo.

"Ne razmišljam o tome, ne poznajem više Šešelja ali i neke njegove saradnike za koje sam ubeđen da su sve ovo znali. Ovo je neko morao da prenese i ti ljudi koji odlaze u Hag, odlaze tamo pod uslovima koje sam ja znao i znaju da je to moguće, takav jedan nalog da prenese. Ne postoji u toj stranci osoba kojoj bi uskratio informaciju da joj se sprema tako nesto loše”, kaže Nikolić.

Lider naprednjaka nije mogao da odgovori zašto bi Šešelj želeo njegovu smrt, jer kako kaže, sva neslaganja koja imaju, mogu da se reše političkim putem.

Nikolić kaže i da u vreme dok je bio drugi čovek radikala nikada nije čuo za veze Šešelja i Luke Bojovića

"Ne, ali sam znao za neke postupke koji mi pokazuju da je jednog dana moglo da dođe i do ovog”, kaže on.

Informaciju da se priprema atentat na Tomislava Nikolića, naprednjaci su dobili u petak, međutim zbog toka istrage o tome nisu želeli detaljnije da govore.

Zbog tih informacija jučerašnji miting naprednjaka u Kruševcu obezbeđivali su i snajperisti MUP-a Srbije jer je bezbednost podignuta na najviši stepen.

"Samo smo Vučić i ja znali da su mere podignute na visok nivo. Bilo mi je nelagodno i čudno da vidim na krovovima snajperiste i bilo mi je čudno da vidim da neko prvi put obezbeđuje naš skup, ali baš obezbeđuje.

S druge strane radikali traže reakciju Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbednosno informativne agencije. Šef poslanika SRS-a Dragan Todorović najavuljuje krivičnu prijavu protiv dnevnog lista "Blic” zbog širenja lažnih vesti.

"To je toliko besmisleno da ne zaslužuje apsolutno komentar. Čovek koji je 24 sata, svake sekunde, pod prismotrom je nešto što je poznato svima i ne treba uopšte komentarisati”, naveo je on.

Pojedini dnevnici preneli su da je Šešelj preko odbeglog Luke Bojovića naručio ubistvo Nikolića, a da je tužilaštvu te informacije preneo Miloš Simović koji se nalazi u zatvoru u Zabeli.

Prema pisanju listova "Blic” i "Pres”, ubistvo Nikolića naručio je vođa radikala Vojislav Šešelj. Lider SRS-a je navodno ubistvo naručio preko Luke Bojovića koji je formirao ekipu ubica da bi izvršili zadatak.

Luka Bojović, koga su Sretko Kalinić i Miloš Simović tokom razgovora sa policijom doveli u vezu sa brojnim ubistvima u Srbiji i regionu, navodno je pobegao iz Srbije posle nedavnih hapšenja odbeglih "zemunaca".

U pisanje "Blica" ne veruju ni u Novoj Srbiji. Potpredsednik NS-a Jovan Marić smatra da Šešelj kao iskusan pravnik ne bi sebi dozvolio tako ozbiljno krivično delo, već je u pitanju pokušaj da se pažnja sa teškog života u Srbiji i mitinga opozicije skrene na drugu stranu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.