Izvor: Nezavisne Novine, 30.Nov.2016, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujanović: Za mene je važno šta Putin kaže

PODGORICA - Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ocijenio je večeras da su bilateralni odnosi Crne Gore i Rusije na niskom nivou zbog ukupnih kretanja na međunarodnoj političkoj sceni, ali da je ubijeđen da će Crna Gora odnose sa Rusijom vratiti na potreban nivo.

Vujanović je istakao da za njega nisu bitni stavovi koje iznose neki ruski zvaničnici, nego da je za njega najvažnija izjava ruskog predsjednika Vladimira Putina.

On je rekao da je Rusija među >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << političkim prioritetima Crne Gore.

"Ali, ni u jednoj prilici nismo prećutali naše osnovne prioritete - evroatlantske ciljeve. Promijenio se od 2013. godine globalni okvir, a time i retorika Rusije. Ali, mislim da se suštinski nije promijenila politika Rusije - da ima dobre odnose sa Crnom Gorom", rekao je Vujanović za Televiziju "Pink".

Vujanović je istakao da je apsolutno ubijeđen da će Crna Gora odnose sa Rusijom da vrati na potreban nivo, te da je to i interes NATO-a.

"NATO, takođe, iz sasvim jasnih, globalnih razloga, želi da sa Rusijom ima odnos koji će biti primjeren potrebi globalnog djelovanja. I zbog borbe protiv terorizma, koji je globalni problem, a ta borba bez saradnje NATO-a i Rusije nema svoju punoću, i zbog potrebe da se sirijsko pitanje zajednički rješava i na kraju, u potrebi da se zajednički djeluje u kontroli nuklearnog naoružanja ili razoružanja", rekao je Vujanović.

On je istakao da je Crna Gora sada praktično jedina država na vratima NATO-a i Rusiji je bilo važno da saopšti svoj stav.

Govoreći o umiješanosti dvojice ruskih državljana u terorističke akcije na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 16. oktobra, Vujanović je rekao da je Rusija, sa zvaničnih državnih adresa, pokazala da je na apsolutnoj distanci od toga, da nema nikakve veze sa dva lica koja su ekstremni nacionalisti koji stoje na čelu te grupacije.

"A, kroz to, vjerujem da je Rusija pokazala i spremnost da učestvuje u postupku ispitivanja tih lica i utvrđivanju istine koja se ne može utvrditi bez definitivnog saznanja njihovih aktivnosti i ja očekujem spremnost Rusije da u svemu tome pomogne", rekao je crnogorski predsjednik.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je 9. novembra u Kremlju na ceremoniji uručivanja akreditivnih pisama novih ambasadora da Moskva računa da će rukovodstvo Crne Gore voditi izbalansiranu spoljnu politiku.

"Računamo da će se crnogorsko rukovodstvo pridržavati izbalansirane spoljne politike, i mi ćemo nastaviti naše odnose u svim oblastima", rekao je Putin i dodao da su se odnosi sa Crnom Gorom uvijek zasnivali na davnim tradicijama prijateljstva.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.