Vučić o platama, Putinu, Južnom toku, Vojvodini...

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Sep.2014, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić o platama, Putinu, Južnom toku, Vojvodini...

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić održao je danas vanrednu konferenciju za novinare na kojoj je govorio o više tema - o dolasku Vladimira Putina u Beograd, smanjenju plata i penzija, o Južnom toku, Sandžaku i Vojvodini...

O smanjenju plata i penzija

Upitan kada će početi da se primenjuje mera smanjenja penzija >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i plata u javnom sektoru, Vučić je rekao da ne zna. Dodao je da je namera vlade ne da smanji plate i penzije već da smanji javni sektor i da pojača privatni kako bi zaposleni u tom sektoru mogli da isplaćuju veće zarade.

"Nažalost imamo deflaciju zbog čega nam se smanjuje BDP. Sve bih dao da imamo kontrolisanu inflaciju od dva do dva i po posto, cene nam ne rastu, a da nam je teško, teško nam je, ali smo sami sebe doveli u tu situaciju", rekao je premijer.

To, kako je rekao, nije politička priča bez plana, te da tema nije smanjenje plata i penzija već reforma celog društva.

"Plate po solidarnom porezu smo smanjivali 5,4 odsto a ovo će biti 4,5 odsto, a penzije su u ukupnoj masi sredstava pet odsto, a mi očekujemo velike i ozbiljne refome", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da je Srbija ozbiljna države u kojoj penzije ne kasne ni jedan dan.

O pomoći za poplavljene

Premijer je kazao da je oko 28 miliona evra uplaćeno ljudima koji su pretrpeli štete u poplavama koje su proletos zadesile Srbiju. On je rekao da je u pitanju ogroman novac, da je uplaćen ljudima koji su pretrpeli nesreću i dodao da ne misli da je to rešilo sve probleme, ali da je to ono što je država mogla da učini.

Kako je naveo, najviše kuća treba da bude sagrađeno u Kupnju, a zatim i u Valjevu, Svilajncu... reč je o 215 pravosnažnih rešenja sa imenom i prezimenom, pri čemu će u Krupnju i Valjevu gradnja početi već sutra, a sledeće nedelje i u drugim mestima i sve će, kako je rekao, biti urađeno u najkraćem roku.

O dalasku Putina

Na proslavi oslobođenja Beograda 16. oktobra očekuje se da će biti prisutan i predsednik Rusije Vladimir Putin, a konačnu potvrdu njegovog dolaska imaćemo u utorak ili sredu, izjavio je danas Vučić.

On je rekao da se 16. oktobra očekuje dolazak u Beograd velikog broja visokih zvanica, među njima i Putina, dodajući da će Srbija umeti da proslavi godišnjicu Velikog rata na najbolji mogući način.

O Južnom toku

Vučić je rekao da je Južni tok dobar ugovor za Srbiju, a da li će biti realizovan isključivo zavisi od ruske i evropske strane. Premijer je naglasio da Srbija radi u interesu svog naroda i Beograd nema različite priče jednu za Moskvu, drugu za Vašington i treću za Brisel.

On je dodao da ne misli da će zbog južnog toka biti ugrožene evropske integracije Srbije, jer realizacija tog projekta zavisi ruske i evropske strane.

O Vojvodini

Vučić je naveo da nema vremena da se bavi aktuelnom političkom situacijom u Vojovdini, ali je dodao da je strategija da ta pokrajina napreduje na način kako napreduje cela Srbija.

"Što se Vojvodine tiče, neki su tamo stisli svoje fotelje i ne puštaju ih za živu glavu... Nisam stigao time da se bavim, jer se bavim drugim veoma ozbiljnim pitanjima", rekao je Vučić.

O Sandžaku

On je istakao da nije zabrinut pozivima lidera Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina na autonomiju Raške oblasti po principu Južnog Tirola, ali je dodao da je takvo ponašanje neodgovorno.

"Da li je Suljo bio nekada u Južnom Tirolu, jel zna i jedno mesto u Južnom Tirolu...", zapitao je premijer istakavši da građani Raške oblasti, odnosno Sandžaka imaju jednaka prava kao i oni u Južnom Tirolu.

Vučić je rekao da nije mnogo zabrinut zbog toga šta govori Ugljanin, ali je dodao da ne "potcenjuje nacionalističke i šovinističke strasti koje neki raspiruju".

"Država Srbija će preduzimati sve mere u skladu sa zakonom i Ustavom. Ali, pogledajte koliko je to neodgovorno ponašanje. Samo tri opštine sa većinskim bošnjačkim stanovništvom koje pazimo, čuvamo i sa kojima želimo da radimo", rekao je premijer.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.