Uživo - Putin se obraća javnosti

Izvor: RTS, 04.Mar.2014, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uživo - Putin se obraća javnosti

Proruske snage pucale u vazduh posle "bliskog susreta" sa Ukrajincima. Posle vojne vežbe koja je počela 26. februara, Vladimir Putin naredio vojsci da se vrati u baze. Pentagon obustavlja vojnu saradnju sa Rusijom. Barak Obama preti Moskvi sankcijama. Džon Keri dolazi u Kijev.

11.58 - Postojala je pretnja vojnim postrojenjima na Krimu od strane "radikalnih nacionalista", tako da smo delovali brzo, bez >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << upotrebe sile, napomenuo Putin i dodao da će, ako ih bude, sve dalje akcije biće legitimne.

11.50 - Putin smatra da je u Ukrajini izveden državni udar i oružano preuzimanje vlasti. Ukrajinski narod je želeo promene, ali ne smeju se ohrabrivati "nezakonite promene", rekao Putin na konferenciji za novinare.

11.33 - Putin se obraća javnosti. Rusija ukinula popust Ukrajini na cenu gasa, rekao šef Gasproma Sergej Miler.

10.45 - Referendum o statusu Krima održaće se pre 30. marta, rekao premijer te provincije Sergej Aksjonov dodavši da će Krim dobiti sopstveno Ministarstvo odbrane.

10.21 - Ukrajinski parlament ratifikovao sporazum sa EU kojim je prihvaćen zajam od 610 miliona evra, javlja Gardijan. Sporazum postignut u februaru prošle godine, ali je Viktor Janukovič odbio da ga ratifikuje.

10.02 - Rusija upozorila SAD da će napustiti dolar kao rezervnu valutu i da neće biti u stanju da vraća kredite američkim bankama, ukoliko Vašington uvede sankcije, javljaju ruski mediji.

9.50 - Dva ruska ratna broda prošla kroz Bosfor. Ti brodovi se u Crno more vraćaju iz Mediterana, javlja turski dnevnik Hurijet.

9.30 - Najmanje 700 ukrajinskih vojnika prešlo na stranu proruskih snaga na Krimu, javlja ruska agencija RIA Novosti.

9.06 - Ruske snage preuzele su kontrolu nad graničnim prelazom, s ukrajinske strane, koji povezuje Rusiju i Krim linijom trajekta, kojim su počele da prevoze kamione pune vojnika, saopštila je ukrajinska pogranična straža, prenosi Rojters.

8.37 - Proruske snage, koje su preuzele kontrolu nad bazom Belbek na Krimu, ispalile su nekoliko metaka u vazduh u znak upozorenja, dok im se približavalo oko 300 ukrajinskih vojnika, ranije zaposlenih u toj bazi, javio je Asošiejted Pres

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je vojnicima, koji su učestvovali na vojnoj vežbi ove nedelje, da se vrati u vojnu bazu, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Savet bezbednost opet bez konkretnih zaključaka o situaciji u Ukrajini. Američki predsednik Barak Obama preti Rusiji sankcijama.

"Vrhovni komandant oružanih snaga Ruske Federacije, Vladimir Putin, izdao je naređenje vojnicima i jedinicama koji su učestvovali u vojnim vežbama, da se vrate u svoje baze", rekao je Peskov i dodao da su vežbe bile uspešne, prenela je agencija Rojters.

Putin je juče, pratnji ministra odbrane Sergeja Šojgua, prisustvovao vojnoj vežbi na kojoj su se mogli videti ruski tenkovi i oklopna vozila koja su defilovali poligonom Kirilovski izvan grada Vjborg na granici Rusije i Finske.

Istovremeno zvanična Moskva je demantovao da je vojna vežba na poligonu Kirilovski, na severozapadu Rusije bila povezana sa događajima na Krimu, dodaje agencija Rojters. Vojna vežba počela je 26. februara.

Rojters navodi da u izveštaju iz Kremlja nije bilo reči o premeštanju ruskih snaga na Krim.

U međuvremenu, Pentagon je saopštio da Sjedinjene Američke Države, zbog krize u Ukrajini, obustavljaju sve zajedničke aktivnosti s ruskom vojskom, uključujući vojne vežbe, planirane konferencije i pristajanje u luke.

"Pozivamo Rusiju da zaustavi širenje krize u Ukrajini i da se ruske snage na Krimu povuku u svoje baze, kao što je propisano sporazumom ruske Crnomrske flote", poručio je portparol Pentagona, admiral Džon Kirbi.

Treći put u poslednja četiri dana Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravljao je o situaciji u Ukrajini. Ni ovoga puta nije postignut nikakav konkretan dogovor o eventualnim potezima svetske organizacije. 

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin obavestio je članove Saveta da je dosadašanji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič u pismu upućenom 1. marta zatražio od ruskog predsednika Vladimira Putina da vojnom intervencijom zaštiti ustavni i pravni poredak Ukrajine.

"Ugroženi su životi, bezbednost i prava ljudi, posebno u jugoistočnom delu zemlje, na Krimu. Radi se o otvorenom činu terora i nasilja pod uticajem zapadnih zemalja. Stoga ću pozvati predsednika Putina i zatražiti od njega da upotrebi oružane snage Ruske Federacije kako bi se uspostavio mir, zakon, red i stabilnost i odbranili građani Ukrajine", pročitao je Čurkin deo Janukovičevog pisma.

Čurkin je ponovo osudio nedavno nasilje u Kijevu i istakao da su sve dosadašnje akcije Rusije u potpunosti odgovorajuće i legitimne.

Reagujući na to, američki amabasador Samanta Pauer rekla je Moskva svojim potezima ozbiljno krši međunarodne zakone.

"Ruska vojna akcija nije misija zaštite ljudskih prava. To je kršenje međunarodng prava i kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i kršenje obaveza koje je Rusija preuzela u skladu sa Helsinškom poveljom i njenim članstvom u Ujedinjenim nacijama", rekla je Pauerova.

Ukrajinski ambasador u Ujedinjenim nacijama Jurij Sergejev odbacio je Junukovičev poziv na vojnu interevenciju kao nelegitiman.

"On je sada niko. Ako se u obzir uzme legalnost ukrajinskog parlamenta koji je doneo odluku o njegovoj smeni, a kao što ste čuli i amabasador Čurkin je rekao da je Moskva uverena da Janukovič više neće biti predsednik Ukrajine. To znači da je on neko sa kim ne treba razgovorati i neko na koga ne treba računati", istakao je Sergejev.

U međuvremenu, američki predsednik Barak Obama ocenio je da je Rusija na pogrešnoj strani istorije u pogledu Ukrajine, istovremeno izražavajući punu podršku prelaznoj vladi u Kijevu. Obama je pozvao Moskvu da prekine sa sadašnjom politikom.

"Ono što takođe ukazujemo Rusima je da ćemo, ako nastave sa dosadašnjim kursom, razmotriti niz koraka - ekonomskih i diplomatskih - koji će izolovati Rusiju i imati negativan uticaj na rusku ekonomiju i njen položaj u svetu", poručio je Obama.

Američki predsednik je potvrdio da će državni sekretar Džon Keri danas boraviti u Kijevu gde će sa privremenim vlastima Ukrajine razgovorati o načinima za prevazilaženje sadašnje krize.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.