U Rusiji je povoljna klima za ulaganje

Izvor: Vostok.rs, 07.Okt.2013, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Rusiji je povoljna klima za ulaganje

07.10.2013. -

Nade na brzo obnavljanje svetske ekonomije nisu se opravdale - sanacija globalnog finansijskog sistema će biti duga. Samo usklađene akcije država i novi izvori razvoja bi mogli da omoguće njeno ubrzavanje. Takvu izjavu je dao Vladimir Putin tokom svog istupanja na investicionom forumu «Rusija zove!», održavnom u Moskvi od 1. do 3. oktobra.

Najteži perid za svetsku ekonomiju je već prošao, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ali je jasno da ne vredi očekivati brzo obnavljanje. Oseća se strukturalna kriza čitavog globalnog finansijskog sistema, istakao je Vladimir Putin.

- Akutna faza krize je savladana, tekući rizici su manje-više pod kontrolom. Međutim, nade na brzo obnavljanje globalne ekonomije, ako ih je neko imao, nisu se opravdale. Kriza postojećeg ekonomskog modela ima strukturalni, dakle, - dugoročni karakter.

Potrebne su usklađene akcije i novi izvori razvoja. Prema rečima predsednika, upravo takav prilaz je bio osnova ruskog predsedništva u G20, koji je zatim umetnut u Sankt-Peterburški plan akcija, usvojen na kraju foruma. Vladimir Putin je podvukao da su zemlje «Velike dvadesetorice» našle prihvatljiva za sve rešenja mnogih pitanja.

- Pripremljen je i već se realizuje konkretan program rada G20, usmeren na poboljšanje investicione klime i stimulisanje dugoročnih ulaganja kapitala. Ključno pitanje na samitu je bilo reformisanja poreske politike radi borbe protiv izbegavanja plaćanja poreza, uključujući korišćenje ofšornih zona. Usvojili smo principijelnu odluku po tom pitanju. Odobren je zajednički plan akcija borbe protiv podronjavanja poreske baze. Takođe smo se dogovorili o standardima razmene informacija radi poreskih ciljeva.

Na forumu «Rusija zove!» Vladimir Putin se dotakao i pitanja spoljne trgovine. Njen obim se i dalje smanjuje, ali Velika dvadesetorica može zajedno da se tome suprotstavi.

- «Grupa dvadeset» je potvrdila svoju podršku trgovinskom sistemu. Mi smo se dogovorili da produžimo do kraja 2016. godine obaveze naših zemalja da ograničimo protekcionizam u globalnoj trgovini. Moram da vam kažem, nije bio lak zadatak da nagovorimo sve učesnike ovog susreta da se slože sa takvim rešenjem.

Međutim, neke zemlje i dalje koriste protekcionističke mere, te smetaju u radu ruskim proizvođačima. Rusija ne može a da ne reaguje na kršenje normi međunarodne trgovine, istakao je ruski lider.

- Kao primer protekcionističkih mera navešću «energetska korekcije», koja koristi Evrokomisija pri sprovođenju antidampinških istraga prema ruskom izvozu, kao i zloglasni «Treći energetski paket», kvotiranje isporuka poljoprivrednih proizvoda i tarifnu politiku prema železničkom prevozu kroz teritoriju nekih zemalja EU. Mi ćemo naučiti da branimo prava nacionalnog biznisa, aktivno koristeći mehanizme STO, kako to čine druge članice te organizacije.

Vladimir Putin je dao nalog vladi da zajedno s poslovnom zajednicom počne u okviru STO proceduru zaštite interesa ruskih proizvođača na stranim tržištima.

Predsednik je posebno obuhvatio temu privlačenja investitora u Rusiju. Obim direktnih stranih investicija u rusku ekonomiju raste: tokom prvog polugodišta pokazatelj je iznosio 55 milijardi dolara. To je trostruko više nego u sličnom periodu 2012. godine.

Da bi se investicije i dalje povećavale, Rusija namerava da razvija privatno-državno partnerstvo.

- Država će deliti rizike privatnih investora, ulažući na povratnoj osnovi. Želim da istaknem: to su sredstva iz Fonda nacionalnog blagostanja. Mehanizmi koncesija, kofinansiranja, drugi oblici privatno-državnog partnerstva će imati široki razvoj. U zakonodavstvu se danas spremaju slične promene.

Državno-privatno partnerstvo će se primenjivati pri realizaciji krupnih infrastrukturalnih projekata - modernizacije Transsibirske i Bajkalsko-Amurske železnice, izgradnji Centralne kružne ceste, kao i brze železnice Moskva - Kazanj. Upravo u takve projekte će biti uložena sredstva iz Fonda nacionalnog blagostanja. Kao «prvu lastu» privatno-državno partnerstva sa strancima Vladimir Putin je naveo Abu-Dabi, koji namerava da investira u izgradnju ruske infrastrukture do 5 milijardi dolara. Jedna od prednosti Rusije pri privlačenju stranih investicija je smanjenje inflacije, koja, prema rečima predsednika, iduće godine ima šansu da bude manja od pet odsto.

Tatjana Golovanova,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Putin: Ne treba se nadati brzom oporavku svetske privrede

Izvor: Vostok.rs, 07.Okt.2013

07.10.2013. -..Ruski predsednik Vladimir Putin smatra da se ne treba nadati brzom ozdravljenju svetske privrede...„Najgora faza krize je prošla. Međutim, ne treba računati na brzo ozdravljenje globalne privrede. Problemi aktuelnog ekonomskom modela imaju strukturni i dugotrajni karakter, izjavio...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.