SAD žele da dominiraju, pretnja za Rusiju

Izvor: B92, 02.Jan.2016, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SAD žele da dominiraju, pretnja za Rusiju"

Moskva -- Po novoj proceni ruskog predsednika Vladimira Putina, SAD prvi put predstavljaju jednu od pretnji za rusku nacionalnu bezbednost.

To pokazuje u kolikoj meri su se odnosi Rusije i Zapada u poslednjih nekoliko godina pogoršali.

Dokument pod nazivom “Ostrategiji nacionalne sigurnosti Ruske Federacije“, koju je na Novu godinu potpisao Putin, zamenjuje verziju iz 2009. koju je potpisao tadašnji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednik Dmitrij Medvedev, a u kojoj se ne pominju SAD i NATO.

U dokumentu stoji da je Rusija uspela povećati svoju ulogu u rešavanju globalnih problema i međunarodnih sukoba, a upravo takva važnija uloga rezultirala je reakcijom Zapada.

Nezavisna politika koju vodi Rusija, na međunarodnom i domaćem planu, dovela je do “rekacije SAD i njenih saveznika, koje nastoje da zadrže dominaciju u globalnim pitanjima“, a to bi moglo da dovede do “političkog, ekonomskog, vojnog i informacijskog pritiska na Rusiju“, stoji, između ostalog, u dokumentu.

Odnosi Rusije i Zapada došli su do najnižeg stepena pošto su ruske vojen snage anektirale Krim u martu 2014. godine. Od tada Zapad optužuje Rusiju da pomaže pobunjenicima na istoku Ukrajine, što Moskva negira.

U dokumentu, koji raznim državnim organima služi kao temelj strategije planiranja nacionalne sigurnosti, ne govori se o Siriji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Putin: SAD su prijetnja za Rusiju, žele da dominiraju

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Jan.2016

MOSKVA - Po novoj procjeni ruskog predsjednika Vladimira Putina, SAD prvi put predstavljaju jednu od prijetnji za rusku nacionalnu bezbJednost...To pokazuje u kolikoj mJeri su se odnosi Rusije i Zapada u poslJednjih nekoliko godina pogoršali...Dokument pod nazivom “Ostrategiji nacionalne sigurnosti...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.