Rusija i Ukrajina potpisale ugovor

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 19.Jan.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i Ukrajina potpisale ugovor

Beograd -- Rusija i Ukrajina potpisale su sporazum o isporuci ruskog gasa Evropi preko teritorije Ukrajine tokom ove godine, kao i o snabdevanju Ukrajine gasom.

Sporazum su potpisali predsednik ruskog "Gasproma" Aleksej Miler i predsednik ukrajinskog "Naftogasa" Oleg Dubina, u prisustvu premijera dveju zemalja Vladimira Putina i Julije Timošenko, javila je ruska agencija Itar-tas.

Putin >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je izjavio da je ruska grupa "Gasprom" dobila nalog da obnovi isporuke gasa Evropi preko Ukrajine i spremna je da isporučuje sve ugovorene porudžbine evropskih potrošača.

EU traži "tačan čas" isporuke

Evropska unija zatražila je da Ukrajina i Rusija "naznače tačan čas kad će biti obnovljene isporuke gasa" Evropi.

U saopštenju Evropske komisije navedeno je da će to proveriti evropski posmatrači na ukrajinskim i ruskim gasovodima.

"U teškim pregovorima postignut je dogovor o svim pitanjima oko isporuke gasa Ukrajini i tranzita tog energenta Evropi", kazao je on nakon potpisivanja ugovora sa Ukrajinom, a preneo je Interfaks.

Putin je uveren da će tranzit biti obnovljen uskoro i kazao je da je u pregovorima bilo pre svega reči o obnovi isporuka gasa Evropi.

Putin je ukazao da ni on ni Timošenkova nisu dovodili u vezu problem snabdevanja gasom evropskih potrošača sa snabdevanjem Ukrajine, dodavši da se rusko-ukrajinski gasni sporazum odnosi na period od 2009-2019. godine.

Ukrajinska premijerka Julija Timošenko izjavila je da će tranzit ruskog gasa preko teritorije Ukrajine ka evropskim potrošačima započeti bez ikakvih odlaganja, čim gas stigne do Ukrajine. Ona je dodala da bi to moglo da se desi već narednih sati.

"Obnovićemo tranzit gasa ka Evropi čim ruski gas stigne do ukrajinskog gasnog sistema. Neće biti nikakvog odlaganja", kazala je Timošenko novinarima tokom zajedničke konferencije za štampu sa Putinom.

Timošenko je zahvalila Putinu što je Ukrajini odobrio popust od 20 odsto za cenu gasa, koliko će ove godine manje plaćati u odnosu na evropske zemlje.

Ukrajina je poslednja zemlja koja će u gasnim aranžmanima sa Rusijom preći na tržišne principe poslovanja, kazao je ruski premijer i izrazio spremnost da njegova zemlja pomogne Ukrajini u trenutno teškoj finansijskoj situaciji.

Ranije u Briselu održan je sastanak Koordinacione grupe za gas. Evropski zvaničnici pozdravljaju sporazum između Rusije i Ukrajine, ali su i dalje skeptični.

"U svakom slučaju, da budemo jasni, dokaz da puding postoji imate onda kada možete da ga pojedete. Dokaz da je sporazum sklopljen imaćemo onog trenutka kada gas poteče. To je glavni pokazatelj", poručio je portparol Evropske unije Johanes Lajtenberger.

Podsetimo, Rusija i Ukrajina uspele su da se, u noći između subote i nedelje, dogovore oko dva najsloženija pitanja koja su izazvala gasnu krizu - oko tranzita ruskog gasa u Evropu i oko isporuka Ukrajini.

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je da će od trenutka kada krene protok gasa, stanje u Srbiji biti normalizovano u roku od 72 sata.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ličnost Danas: Julija Timošenko

Izvor: Danas, 18.Jan.2009, 19:37

Predsednica ukrajinske vlade Julija Timošenko odigrala je veliku ulogu u gasnom sporu svoje zemlje s Rusijom, budući da je u noći između subote i nedelje postigla sporazum sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom o transportu plavog energenta, a isporuke će početi kada dve strane potpišu dogovor....

Nastavak na Danas...

EU pozdravila dogovor Rusije i Ukrajine o gasu

Izvor: Economy.rs, 19.Jan.2009

Evropska unija danas je pozdravila sa udrzanoscu najavu rusko-ukrajinskog sporazuma koji bi trebalo da obezbedi da sutra budu obnovljene isporuke ruskog gasa Evropi, navodeci da ce pravi "test" za to biti da li gas stize do evropskih potrosaca.

Nastavak na Economy.rs...

Gas konačno kreće

Izvor: Glas javnosti, 19.Jan.2009

„Gasna blokada“ Evrope postaje prošlost: transport gasa gasovodom kroz Ukrajinu treba uskoro ponovo da počne, izjavio je Vladimir Putin posle petočasovnih pregovora sa Julijom Timošenko, prenose agencije. Premijeri Rusije i Ukrajine konačno su postigli sporazum - niža tranzitna cena će i dalje...

Nastavak na Glas javnosti...

Putin naredio Gaspromu da pusti gas Evropi

Izvor: Mondo, 19.Jan.2009

Ruski Gasprom i ukrajinski Naftogas potpisali su sporazum o obnavljanju tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu. Gasprom je dobio nalog da obnovi isporuke gasa Evropi i spreman je da isporučuje sve ugovorene porudžbine, izjavio Vladimir Putin. Julija Timošenko: Snabdevanje Evrope biće obnovljeno čim...

Nastavak na Mondo...

Premijeri Rusije i Ukrajine razgovarali o dokumentima za gas

Izvor: TV Avala, 19.Jan.2009

Premijeri Ukrajine i Rusije Julija Timošenko i Vladimir Putin razmotrili su danas u telefonskom razgovoru pripremu dokumenata o tranzitu gasa, izjavio je portparol vlade Rusije Dmitrij Peskov.

Nastavak na TV Avala...

Sklopljen sporazum o isporukama gasa

Izvor: Capital.ba, 19.Jan.2009

MOSKVA,  Rusija i Ukrajina potpisale su danas sporazum o isporukama ruskog gasa Ukrajini i Evropi u narednih deset godina. Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je na ceremoniji potpisivanja da u skoroj budućnosti očekuje nastavak isporuka gasa Evropi preko Ukrajine. Putin je dodao da će posrednici...

Nastavak na Capital.ba...

Potpisan rusko - ukrajinski sporazum o gasu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2009

MOSKVA - Šefovi Gasproma i Naftogasa, u prisustvu premijera Rusije i Ukrajine Vladimira Putina i Julije Timošenko, potpisali su danas u Moskvi ugovor o kupoprodaji ruskog gasa u periodu od 2009. do 2019. godine...Kako je preneo Interfaks, ugovor se odnosi na period od 10 godina, a potpisan je nakon...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Putin: Gasprom dobio nalog da isporučuje gas

Izvor: Danas, 19.Jan.2009

Ruski Gasprom i ukrajinski Naftogas potpisali su dogovore o obnovi isproruka ruskog gasa evropskim potrošačima i tranzitu preko teritorije Ukrajine. Svečanoj ceremoniji potpisivanja dogovora u zgradi vlade Rusije prisustvovali su premijeri Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Julija Timošenko. Dogovor...

Nastavak na Danas...

EU traži tačnu satnicu nastavka isporuke gasa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2009

BRISEL - Evropska unija zatražila je danas da Ukrajina i Rusija "naznače tačan čas kad će biti obnovljene isporuke gasa" Evropi, nakon što su ruska i ukrajinska kompanija "Gasprom" i "Naftogas" popodne potpisale sporazum o ponovnim isporukama prirodnog gasa evropskim...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Rusija i Ukrajina postigle plinski sporazum

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Jan.2009

Rusija i Ukrajina potpisale su danas sporazum kojim se okončava plinska kriza koja proteklih dana tresla veliki dio Evrope. Sporazum su potpisali direktori ruskog Gazproma i ukrajinskog Naftogaza, Aleksey Miller i Oleh Dubyna,u nazočnosti premijera ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Potpisan ugovor o tranzitu ruskog gasa

Izvor: Poslovni magazin, 20.Jan.2009, 00:37

Ruski Gasprom i ukrajinski Naftogas potpisali su sporazum o obnavljanju tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu i isporuka gasa.Kako je preneo Interfaks, ugovor se odnosi na period od 10 godina, a potpisan je nakon sastanka premijera Rusije i Ukrajine Vladimira Putina i Julije Timošenko.Putin je kazao da...

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.