Rusija i Japan za rešenje pitanja Kurila

Izvor: RTS, 12.Maj.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i Japan za rešenje pitanja Kurila

Rusija i Japan spremni na razmatranje teritorijanog spora oko Južnih Kurila u svim varijatama rešenja, rekao u Tokiju ruski premijer Putin, najavljujući da će se o tome razgovarati na samitu G8 u Italiji.

Ruski premijer Vladimir Putin najavio je danas u Tokiju da će predsednik Rusije Dmitrij Medvedev i japanski premijer Taro Aso na julskom samitu Grupe osam u Italiji razmotriti teritorijalni spor oko Južnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kurila i to sve varijante rešenja, uključujući i predloge o njihovoj podeli, javile su ruske novinske agencije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Asom, Putin je prokomentarisao predlog o mogućoj podeli spornih ostrva.

"Težićemo da raščistimo sve odnose, od svega što ometa našu saradnju", rekao je ruski premijer, dodajući da je reč i pitanjima političkog, ekonomskog i finansijskog karaktera.

Uslov za zaključenje mirovnog sporazuma  

Aso je izjavio da su se tokom Putinove radne posete Japanu dve strane založile za što skorije postizanje mirovnog sporazuma na osnovu konačnog rešenja o Južnim Kurilima.

"Dogovorili smo se da ubrzamo rad u tom pravcu da uklonimo prepreke u našim odnosima", rekao je japanski premijer.

Putin je ranije danas na radnom doručku sa predstavnicima japanskog biznisa rekao da stvaranjem atmosfere poverenja i razvijanjem zajedničkih projekata, Rusija i Japan mogu da dođu do rešenja teritorijalnog pitanja.

"Sa takvom usmerenošću, zajednički rad omogućiće da dođemo i do rešenja globalnih pitanja, između ostalog i do zaključenja mirovnog sporazuma", rekao je Putin, preneo je Itar-Tass.

Moskva i Tokio od 1945. godine nisu potpisale mirovni sporazum zbog spora oko ostrva Iturup, Kunašir, Šikotan i Habomai, koji su posle Drugog svetskog rata pripali SSSR-u.

Japan ta četiri ostrva naziva "severnim teritorijama" i traži njihovo vraćanje, kao uslov za zaključenje mirovnog sporazuma sa Rusijom.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.