Rusi bi ponovo izabrali Putina

Izvor: RTS, 15.Maj.2014, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi bi ponovo izabrali Putina

Popularnost ruskog predsednika Vladimira Putina raste u zemlji zbog krize u Ukrajini i on bi, ukoliko se kandiduje na izborima 2018. sigurno dobio novi mandat, rezultat je ankete koju je obavila nezavisna agencija za ispitivanje javnog mnjenja "Levada".

Prema rezultatima ankete, 81 odsto ispitanika bi glasalo za Putina ukoliko bi predsednički izbori bili sada organizovani. Taj procenat je u aprilu iznosio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 77, a 68 odsto u januaru, preneo je Rojters, javlja Tanjug.

Podrška Putinu raste od početka ukrajinske krize, tokom koje je Krim izglasao osamostaljenje na referendumu i pripojen je Rusiji. U isto vreme, prozapadni lideri u Kijevu su žestoko kritikovali Putina a njegovi odnosi sa Zapadom su pogoršani, navodi britanska agencija.

"Malo je verovatno da će se do 2018. godine pojaviti neki političar koji bi mogao da se takmiči s Putinom za predsedničko mesto", rekao je zamenik šefa "Levade", Aleksej Graždankin.

Putinova popularnost prelazila je, prema "Levadi", 70 odsto u većem delu njegova dva predsednička mandata (mesečne ankete), kada je Rusija profitirala od svog ekonomskog uspona zbog nafte, s tim što je taj procenat išao i iznad 80 odsto.

Putin je u martu 2012. godine dobio treći predsednički mandat, na šest godina, sa 64 odsto glasova, uprkos uličnim protestima protiv njega nekoliko meseci uoči izbora.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da je bivši agent KGB i dalje najpopularniji političar. On nije isključio mogućnost da će zatražiti četvrti predsednički mandat na izborima 2018. godine.

Kriza u Ukrajini dovela je do najgorih odnosa između Rusije i Zapada od završetka perioda "hladnog rata", i zbog nje su Vašington i Brisel zaveli sankcije nekolikim ruskim pojedincima i kompanijama, podsetio je Rojters.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.