RT: Rusija i Iran „prave dobar zamah“ – Putin

Izvor: Vostok.rs, 07.Dec.2023, 22:30

RT: Rusija i Iran „prave dobar zamah“ – Putin

 
Moskva i Teheran su proteklih godina razvili snažne veze i kao rezultat toga ojačali svoje ekonomije, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin svom iranskom kolegi Ebrahimu Raisiju. Iranski predsednik doputovao je u četvrtak u državnu posetu Moskvi.
Dvojica lidera razgovarala su o bilateralnim vezama i širim globalnim izazovima, uključujući sukob Izraela i Hamasa. Rusija i Iran su ostvarili „dobar zamah“ tokom prošle godine, rekao je Putin Raisiju, ukazujući na saradnju u oblasti energetike i obrazovanja. Države takođe ulažu u iranske železnice, koje su predodređene da postanu deo Međunarodnog transportnog koridora „Sever-Jug“. Mreža morskih i železničkih puteva i autoputeva dužine preko 7.200 km, „Sever-Jug“ je dizajniran da poveže ruski grad Sankt Peterburg, na Baltičkom moru, i Mumbaj u Indiji preko Kaspijskog mora i Irana. Projekat, čiji nastanak datira iz 2002. godine, uključuje ukupno 11 nacija. „Sever-Jug“ ima za cilj da prepolovi vreme potrebno za otpremu robe sa Baltika u Indiju i udvostruči promet tereta na ruti. Očekuje se da će to biti dvostruko efikasnije od kretanja robe kroz Suecki kanal, navode neki mediji. Moskva i Teheran su u maju 2023. potpisali sporazum o zajedničkoj izgradnji železničke pruge koja povezuje iranske gradove Astaru, koja ima luku na Kaspijskom moru, i Rašt. To je poslednji preostali deo železničke mreže koridora koji tek treba da se izgradi, prenose ruski mediji. Prema Putinovim rečima, bilateralna trgovina između dve zemlje je već porasla za 20 odsto tokom prošle godine i dostigla oko 5 milijardi dolara. „Aktivno sarađujemo u čitavom spektru naših bilateralnih odnosa“, izjavio je predsednik. Raisi je takođe pozdravio napredak dve nacije u oblasti energetike, poljoprivrede i obrazovanja, ali je dodao da bi se mogli preduzeti dalji koraci za produbljivanje saradnje u ovim oblastima, što bi bilo „u interesu naših država i naših naroda“. Razgovori će takođe u velikoj meri doprineti ovom procesu, dodao je on. Ruski predsednik je izrazio nadu da će Evroazijska ekonomska unija, koja uključuje Rusiju, Jermeniju, Belorusiju, Kazahstan i Kirgistan, moći da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa Iranom do kraja godine. Tokom razgovora, Putin se našalio da je juče razmišljao o sletanju u Teheran tokom posete Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Predsednik je rekao da je leteo iznad Irana na povratku u Rusiju i razmišljao da bi mogao da sleti u Teheran i da se odmah sretne sa Raisijem. Međutim, prema Putinovim rečima, on to nije učinio pošto je obavešten da je iranski predsednik već na putu za Moskvu. Raisi je odgovorio da je Iran spreman da primi Putinov avion u bilo kom trenutku i pozvao ruskog predsednika da poseti Iran. Putin je izjavio da je prihvatio poziv i da će iskoristiti priliku kada za to dođe vreme.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.