RT: Putin poredi ruski i zapadni dug

Izvor: Vostok.rs, 06.Maj.2023, 11:20

RT: Putin poredi ruski i zapadni dug

 
Rusija je u boljoj ekonomskoj formi od mnogih velikih zapadnih zemalja u pogledu inflacije i nivoa državnog duga, izjavio je u četvrtak predsednik Vladimir Putin.
Tokom radnog sastanka sa ministrom ekonomije Maksimom Rešetnjikovim, Putin je istakao da je državni dug Rusije samo delić njenog bruto domaćeg proizvoda. „To je 121,7% [BDP] u SAD, dug evrozone iznosi 90,9%, Nemačke i Francuske ukupno 66,5% i 111,1% respektivno, 14,9% Rusije je dobar pokazatelj“, naveo je lider. Putin je takođe skrenuo pažnju na stopu inflacije u Rusiji, napominjući da je ona niska u poređenju sa brojnim drugim zemljama – uključujući i Zapad. „U martu je [inflacija] u Rusiji 3,5 odsto, u Nemačkoj 7,4 odsto, evrozona je u celini zabeležila 6,9 odsto, dok je inflacija u Francuskoj i SAD iznosila 5,7 i 5 odsto”, istakao je Putin. Podaci centralne banke koje su citirali ruski mediji u martu pokazuju da je spoljni dug zemlje pao na najniži nivo od 2007. Navodno je smanjen za 21,1% prošle godine na 380,5 milijardi dolara, što predstavlja pad od 101,8 milijardi dolara.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.