RT: Putin naredio da se okonča trgovina u dolarima u ruskim lukama

Izvor: Vostok.rs, 19.Sep.2017, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Putin naredio da se okonča trgovina u dolarima u ruskim lukama


Izvor:
Vostok, RT

Ruski predsednik Vladimir Putin dao je instrukcije Vladi da izradi zakonsku regulativu do kraja godine kojom će rublja biti određena kao glavna valuta trgovine u svim ruskim morskim lukama, navodi se na internet stranici Kremlja.

Da bi se zaštitili interesi kompanija sa obavezama u devizama, Vladi je naloženo da odredi prelazni period pre prelaska na obračun u rubljama.

Prema rečima šefa ruskog nadzornog organa "FAS", Igora Artjemjeva, mnoge usluge u ruskim lukama i dalje su u američkim dolarima, iako su luke u državnom vlasništvu.

Predlog za prebacivanje tarifa u morskim lukama na rublju prvi put je predložio predsednik pre godinu i po dana. Ideju nisu prihvatale velike transportne kompanije, koje su želele da zadrže prihode u dolarima i drugim stranim valutama zbog oscilacije kursa rublje.

Artjemjev je rekao da će odluka prisiliti strance da kupuju u ruskoj valuti, što je dobro za rusku valutu.

U 2016. godini njegova agencija podnela je nekoliko tužbi protiv najveće ruske lučke kompanije "NMTP". Prema FAS-u, kompanija je odredila tarife za pretovar u dolarima i podigla tarife od januara 2015. "bez objektivnih razloga".

Nadzorni organ je presudio da je "NMTP" zloupotrebio svoju dominantnu poziciju na tržištu i odredio kaznu od 9,74 milijardi rubalja, ili oko 165 miliona dolara po tekućem kursu. Odluku je poništio sud u Moskvi u julu ove godine.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.