Putin zahteva: Rusija u top 5, a do 2025. god...

Izvor: B92, 07.Maj.2018, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin zahteva: Rusija u top 5, a do 2025. god...

Moskva -- Rusija bi trebalo da se, do 2024. godine, pridruži grupi od pet najvećih ekonomija u svetu, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin.

To je poručio u objavljenom Ukazu o nacionalnim ciljevima zemlje i strateškim razvojnim zadacima.

U dokumentu, koji je objavljen na sajtu Kremlja, predsednik postavlja više ciljeva, koje bi ruska Vlada trebalo da ostvari do 2024. prenosi Tas s.

"Ruska Federacija trebalo bi da se pridruži grupi od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pet najvećih svetskih ekonomija, da obezbedi stope privrednog rasta iznad svetskog nivoa i da održi makroekonomsku stabilnost, uključujući nivo inflacije do četiri odsto", tako glasi jedan od zadataka.

U novom, Majskom ukazu, Putin je, takođe, pozvao Vladu da ubrza tehnološki razvoj zemlje, posebno digitalni.

Od Vlade traži da osigura "ubrzanje tehnološkog razvoja Ruske Federacije i povećanje broja institucija koje sprovode tehnološke inovacije do 50 odsto od njihovog ukupnog broja".

Još jedan zadatak Vlade je da "obezbedi ubrzano uvođenje digitalnih tehnologija u ekonomski i društveni sektor, uspostavljanje visokokvalitetnog izvozno orijentisanog sektora u osnovnim sektorima ekonomije, pre svega u fabričkoj proizvodnji i agroindustrijskom sektoru".

Za razvoj digitalne ekonomije, traži da se udeo troškova najmanje utrostruči do 2025. godine

Putin kao zadatak postavlja i povećanje radne snage u malim i srednjim preduzećima na 25 miliona ljudi.

Do 2024. godine predsednik Rusije traži i da Vlada obezbedi povećanje izvoza poljoprivrednog sektora do 45 milijardi dolara, a traži i da izvoz prerađevina i proizvoda iz poljoprivrednog sektora, kao i u domenu usluga, dostigne 20 odsto BDP-a do 2024.

Putin je Vladi naložio, takođe, da obezbedi izvoz neenergetskih proizvoda u vrednosti od 250 milijardi dolara godišnje.

Vlada ima zadatak i da poveća trgovinu s državama članicama Evroazijske ekonomske unije i da preduzme mere kako bi pojednostavila administrativne provedure i uklonila logističke probleme za međuarodnu trgovinu.

U Ukazu, predsednik od Vlade zahteva i da razvije ili preispita nacionalne projekte u 12 oblasti - od demografije do međunarodne saradnje i podrške izvozu.

Traži i da Rusija, do 2024. godine, bude na listi 10 zemalja s najkvalitetnijim obrazovanjem.

Putin pred Vladu postavlja i zadatak da poveća penzije i stabilan rast realnih prihoda ljudi.

Smanjenje nivoa siromaštva za polovinu je još jedan zadatak iznet u Ukazu, a među ciljevima je i da se životni vek produži do 80 godina.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.