Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Maj.2015, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin potpisao zakon o stranom NVO sektoru

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji osuđuju aktivisti za ljudska prava a prema kojem će ruske vlasti moći da zabrane rad nevladinih organizacija koje smatraju "nepoželjnim", saopštio je danas Kremlj.

Zakon predviđa zabranu rada stranim nevladinim organizacijama ukoliko predstavljaju prijetnju za bezbjednost zemlje i ustavne temelje ruske države, čime postaju nepoželjnu u Rusiji.

Zakon predviđa i sudsko gonjenje predstavnika nevladinih organizacija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << kojima može da prijeti kazna do šest godina zatvora ili protjerivanje iz zemlje.

Amnesty International osudio je zakon istakavši da je to "posljednja u nizu represija bez presedana nad nevladinim organizacijama".

U Rusiji je 2012. donijet zakon prema kojem sve strane nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, moraju da se prijave kao "strani agenti", naziv iz sovjetske ere koji označava saradnju sa Zapadom.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin potpisao zakon o stranim nevladinim organizacijama

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Maj.2015

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji osuđuju aktivisti za ljudska prava, a prema kojem će ruske vlasti moći da zabrane rad nevladinih organizacija koje smatraju "nepoželjnim", saopštio je danas Kremlj...Zakon predviđa zabranu rada neke strane nevladine organizacije ukoliko predstavlja...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Putin proteruje strane NVO iz Rusije

Izvor: Mondo, 23.Maj.2015

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas zakon koji daje tužiocima ovlašćenje da strane i međunarodne organizacije u Rusiji proglase nepoželjmim i zatvore ih...Foto: Kirill Kudryavtsev/Pool Photo via AP..Organizacije za zaštitu ljudskih prava i Amnesti internešenel su osudili meru kao...

Nastavak na Mondo...

Rusija: Zabrana rada stranih nevladinih organizacija

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Maj.2015

MOSKVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa zabrana rada svim stranim nevladinim organizacijama čije aktivnosti predstavljaju prijetnju za ustavni poredak i bezbjednost države..."Aktivnosti strane nevladine ili međunarodne organizacije koja predstavlja prijetnju...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.