Putin podržao kandidaturu Sisija

Izvor: RTS, 13.Feb.2014, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin podržao kandidaturu Sisija

Ruski predsednik Vladimir Putin podržao je kandidaturu maršala Abdela Fataha el Sisija na predsedničkim izborima u Egiptu, na sastanku dvojice zvaničnika u Moskvi.

Ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa načelnikom egipatske vojske Abdel Fatahom el Sisijem u Moskvi izrazio je podršku njegovoj kandidaturi na predstojećim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predsedničkim izborima u Egiptu, objavili su ruski mediji.

Putin je na početku sastanka izjavio da mu je poznato da je El Sisi odlučio da se kandiduje za predsednika i poželeo mu da na tim izborima odnese pobedu, prenela je agencija AP.

Predsednički izbori u Egiptu biće održani verovatno krajem aprila, a El Sisi bi tek trebalo da zvanično istakne svoju kandidaturu. On je značajno dobio na popularnosti i moći nakon što je odigrao važnu ulogu u svrgavanju sa vlasti prvog demokratski izabranog predsednika Mohameda Mursija.

Vojska je bila na vlasti do izbora Mursija na predsedničkim izborima u junu 2012. godine, ali ga je posle samo godinu dana zbacila s vlasti, pod optužbama da je izdao revoluciju kojom je svrgnut Mubarak pre tri godine.

Svetski mediji navode da je cilj posete Sisija Moskvi finaliziranje ugovora o isporuci oružja vrednog dve milijarde dolara, čime bi Rusija značajno proširila vojni uticaj na Kairo koji se smatra ključnim američkim saveznikom na Bliskom istoku.

Poseta jednog vojnog komandanta najvišeg ranga poput maršala Sisija krajnje je neuobičajena za egipatske prilike. To je njegovo prvo putovanje van zemlje od svrgavanja Mursija u julu prošle godine.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Putin podržao al Sisijevu kandidaturu za predsjednika Egipta

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Feb.2014

Ruski predsjednik Vladimir  Putin podržao je danas kandidaturu maršala Abdela Fataha al Sisija  na predsjedničkim izborima u Egiptu, tokom  njihova susreta  u Moskvi.  "Znam da ste donjeli odluku da se kandidirate  na predsjedničkim izborima u Egiptu. Želim Vam u svoje ime i u ime ruskog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.