Putin otkazao posetu Francuskoj zbog Sirije

Izvor: Vostok.rs, 11.Okt.2016, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin otkazao posetu Francuskoj zbog Sirije


Ruski predsednik Vladimir Putin otkazao je planiranu posetu Francuskoj nakon što je Pariz skratio listu tema razgovora. Ovakav razvoj sizuacije dolazi u trenutku povećanih tenzija između Rusije i Francuske nakon veta Moskve na francuski nacrt rezolucije u Savetu bezbednosti UN o Siriji.

Putin je trebalo da stigne u Pariz sledeće nedelje, ali je poseta odložena, potvrđeno je iz Kremlja.



"Bilo je nekih planiranih događaja, uključujući i otvaranje ruskog kulturnog centra sa izložbama. Na žalost, ovi događaji su uklonjeni sa programa, tako da je predsednik odlučio da otkaže svoju posetu Francuskoj", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Zvanični Kremlj nije želeo da komentariše zašto je Francuska odlučila da promeni program Putinove posete, saopštivši da "ovo pitanje treba uputiti francuskoj strani."

Komentarišući otkazivanja posete, francuski predsednik Fransoa Oland je izjavio da je spreman da se sastane Putinom "u svakom trenutku", kako bi razgovarali o Siriji.

"Smatram da je neophodan dijalog sa Rusijom, ali on mora biti čvrsta i iskren. U protivnom njemu nema mesta. Ja sam spreman da se sastanem sa predsednikom Putinom ako možemo napraviti napredak ka miru", rekao je francuski lider na sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE).

Ranije su francuski diplomatski izvori saopštili Rojtersu da Francuska želi da degradira planiranu posetu Putina i da otkaže sve događaje, osim jednog radnog sastanka sa predsednikom Olandom o Siriji, te da je Rusija odlučila da nakon toga odloži posetu predsednika Putina.

Ovakav rasplet događaja dolazi dan nakon što je Oland saopštio da nije voljan da se sastane sa Putinom nakon što je Rusija blokirala francuski nacrt rezolucije u Savetu bezbednosti UN o Siriji, a s kojom je pokušano uvođenje zone zabrane leta iznad Alepa, u Siriji.

Moskva je saopštila da će rezolucija zaštititi terorističku grupu Al-Nusra Front koja kontroliše veći deo istočnog Alepa, pod izgovorom humanitarne pomoći.

Alternativni predlog Rusije, kojim se tražilo od terorista da izađu iz grada, kao i da poštede civilno stanovništvo, odbijen je od strane drugih članova SB UN.

Francuski zvaničnici optužili su Rusiju i Damask da su navodno počinili ratne zločine u Siriji i zapretili da će zatražiti od Međunarodnog krivičnog suda da ispita navode o zločinima. Ostalo je nejasno kako Pariz želi da ispuni svoju pretnju, s obzirom da MKS nema jurisdikciju nad Sirijom. 

Vostok, RT

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.