Putin naredio vojsci da gasi požare u Sibiru

Izvor: RTS, 31.Jul.2019, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin naredio vojsci da gasi požare u Sibiru

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je ruskoj vojsci da pomogne u borbi s divljim požarima koji su buknuli širom Sibira, nakon što su rekordno visoke temperature pretvorile ogromna šumska prostranstva u kutiju šibica. Požar je zahvatio oblast veličine Belgije, piše Blumberg.
Rusija je proglasila vanrednu situaciju u četiri sibirska okruga zbog požara, nakon što se oblak dima vidljiv >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz svemira protegao do planine Ural.

Putin je posle sastanka sa ministrom za vanredne situacije Jevgenijem Ziničevom naredio ministarstvu odbrane da se pridruži borbi sa požarima, saopštio je Kremlj.
Mobilizacija, navodi Blumberg, označava promenu pristupa. Kako se navodi, požar je nastao zbog temperatura koje su bile za oko šest stepeni Celzijusa više od tridesetogodišnjeg proseka.
Bilo je napora da se lokalizuju samo požari koji su izbili na 107.000 hektara, od ukupno tri miliona hektara zahvaćenih vatrom, saopštila je Federalna agencija za šumarstvo.

Portparol Grinpisa za Rusiju Alen Alakverdov rekao je da postoji opasnost da to budu najgori požari od kada je vlada donela pravilnik 2015. godine, po kome su vlasti mogle da ignorišu požare koji nisu predstavljali direktnu pretnju ljudima i imovini.
"Zbog klimatskih promena, viđamo mnogo veću učestalost ekstremnih vremenskih pojava", rekla je Oksana Tarasova, šef Odeljenja za istraživanje atmosfere i zaštite životne sredine Svetske meteorološke organizacije u Ženevi.
Prema njenim rečima, sve češće se viđaju duži periodi bez padavina i sa višim temperaturama koji stvaraju idealne uslove za takve požare.
Više od 800.000 ljudi potpisalo je peticiju kojom se poziva na uvođenje vanredne situacije širom Sibira.
Prikupljanje potpisa počelo je u Tomsku, gradu koji je oko 700 kilometara udaljen od epicentra požara.
Taj grad je veći deo jula bio prekriven dimom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin poslao vojsku u Sibir gde besne šumski požari

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 31.Jul.2019

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je vojsci da učestvuje u gašenju ogromnih šumskih požara koji nekoliko nedelja besne u Sibiru, gde je nekoliko miliona hektara uništeno i čitavi gradovi pod dimom. Putin je doneo odluku o slanju vojske posle izveštaja ministra za vanredne situacije Jevgenija...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.