Putin naredio povlačenje trupa iz Sirije

Izvor: B92, 11.Dec.2017, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin naredio povlačenje trupa iz Sirije

Moskva, Damask -- Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je povlačenje ruskih trupa iz Sirije tokom iznenadne posete bazi Hmejmim, javlja Sputnjik.

Putinu je ovo prva poseta od uspostavljanja baze u Latakiji, a njegova naredba je neočekivana, iako je još 2016. najavljeno da su trupe u Hmejmimu "obavile posao" i da bi trebalo da se uskoro povuku.

Putina je na vojnom aerodromu dočekao predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sirije Bašar Asad u pratnji ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua. Putin je vojnicima rekao da se "Rusija iz Sirije vraća sa pobedom".

“Naređujem ministru odbrane, načelniku Generalštaba, da započne povlačenje ruske grupe u baze njihovog stalnog raspoređivanja“, rekao je Putin obraćajući se vojsci.

Predsednik je naglasio da su ruske oružane snage zajedno sa sirijskom vojskom porazile najefikasniju grupu međunarodnih terorista u Siriji.

“Za dve godine Oružane snage Rusije su zajedno sa sirijskom vojskom pobedile najefikasniju grupu međunarodnih terorista. S tim u vezi doneta je odluka: značajan deo ruskog vojnog kontingenta u Siriji vraća se kući, u Rusiju“, izjavio je vrhovni komandant.

Rusija je spremna da zada novi udarac teroristima ukoliko opet pokušaju da naruše mir u Siriji, kazao je još Putin. "Ukoliko teroristi ponovo podignu svoje glave, napašćemo ih na način koji do sada nisu videli. Nikada nećemo zaboraviti poginule i gubitke pretrpljene u borbi protiv terorizma u Siriji i Rusiji", rekao je ruski predsednik, prenosi Tass.

Međutim, istakao je on, ti gubici neće naterati Rusiju da digne ruke i povuče se jer to nije njena nacionalna karakteristika. "Naprotiv, to sećanje će nam dati dodatnu snagu da se to apsolutrno zlo - međunarodni terorizam iskoreni", rekao je Putin.

U martu 2016. godine Putin je doneo odluku o povlačenju većeg dela ruske vazduhoplovne grupe u vezi sa uspešnom realizacijom zadataka. Pritom Rusija nije odustala od svoje obaveze snabdevanja oružjem i vojnom opremom sirijske vlade i obučavanja vojnih stručnjaka. Vazdušna baza Hmejmim i logistički centar mornarice u Tartusu još funkcionišu. Osim toga, u Siriji radi i Ruski centar za pomirenje.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Povezane vesti

RT: Putin naredio povlačenje ruskih snaga iz Sirije

Izvor: Vostok.rs, 11.Dec.2017

Izvor: Vostok / RT. . Ruski predsednik Vladimir Putin stigao je u ponedeljak u rusku bazu Hmeimim u Siriji, saopštio je dopisnik Interfaksa.. . U vazdušnoj bazi, šefa države pozdravili su sirijski predsednik Bašar Asad, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i komandant ruske vojne grupe Sergej...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.