Putin i Porošenko oprečno o ishodu pregovora

Izvor: RTS, 17.Okt.2014, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin i Porošenko oprečno o ishodu pregovora

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da su se Kijev i Moskva dogovorili isporuci gasa Ukrajini tokom zime. Predsednik Ukrajine Petro Porošenko: Nismo postigli nikakav dogovor.

Ukrajinksi predsednik Petro Porošenko bio je optimističan posle sastanka sa ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom i prvim čovekom "Gasproma" Aleksejem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Milerom. Izjavio je da je postignut dogovor oko bazičnih parametara ugovora o gasu.

"Sada je na redu razmatranje načina kupovine gasa", izjavio je Porošenko u Milanu.

Ipak, posle sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, ukrajinski lider je rekao da nije došlo ni do kakvog dogovora. Novi pregovori zakazani su za 21. oktobar u Briselu, a EU će ponovo posredovati tokom sastanka dve strane.

"Nismo došli ni do kakvih praktičnih rezultata", rekao je Porošenko i dodao da je postoje "mali pomaci", ali da nema dogova o konkretnim detaljima.

S druge strane, Vladimir Putin je izjavio da su se države dogovorile o isporuci gasa "bar za zimski period".

Kako je rekao, najveći problem je što Ukrajini nedostaju finansijska sredstva, ali se nada da će partneri Kijeva na Zapadu pomoći vlastima.

Rusija nije spremna da istočnog suseda snabdeva gasom bez avansa, dodao je Putin.

Ruski predsednik je istakao da je Kijev i dalje dužan Moskvi 5,5 milijardi dolara. Razmatra se mogućnost odobrenja popusta od 100 dolara na hiljadu kubnih metara gasa, čime bi se ukupan dug smanjio na 4,5 milijarde, dodao je Putin.

Cena gasa i plaćanje je problem oko kojeg se spore dve države. Rusija je ponudila 385 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, što je manje od cene po kojoj prodaje gas evropskim državama. Ipak, Ukrajina smatra da je ta cena previsoka i žele cenu manju za još 100 dolara, odnosno, 285 dolara po 1.000 kubnih metara gasa.

Rusija je proteklog leta prekinula isporuke gasa Ukrajini zbog neplaćenih računa, čime je povećan rizik da će Ukrajinci "pozajmljivati" ruski gas iz gasovoda koji preko njihove teritorije vodi ka EU.

U Uniji brinu da bi Rusi, ukoliko bi do toga došlo, mogli da prekinu sve isporuke gasa preko Ukrajine, ostavljajući delove Evrope bez ovog energenta usred zime, kao što se već dešavalo u prošlosti.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.