Izvor: TvojPortal.com, 12.Sep.2012, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin i Nikolić: Ruski kredit za srpski budžet

Tvoj portal  Jedan od rezultata razgovora Tomislava Nikolića sa Vladimirom Putinom u Sočiju je i ruski kredit za popunu praznina u srpskom budžetu. Poziv Putinu da otvori gradnju dela "Južnog toka"
Rusija će odobriti kredit Srbiji da popuni prazninu u budžetu i omogući da se plate i penzije redovno isplaćuju, saznao je Tanjug u diplomatskim krugovima.

Tomislav Nikolić i Vladimir Putin   >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << Foto Tanjug

To je jedan od rezultata razgovora predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Srbije Tomislava Nikolića, u utorak popodne u Sočiju.
Putin i Nikolić razgovarali su i o što skorijem potpisivanju Strateškog sporazuma, a dogovoreno je i da do kraja godine počne izgradnja gasovoda Južni tok na teritoriji Srbije, kao i finansiranje niza projekata u oblasti energetike, bankarstva, infrastrukture i drugim.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je predsednika Rusije Vladimira Putina da dođe u Srbiju da otvori radove na srpskom delu gasovoda Južni tok, a ruski lider je poručio odnose dve zemlje treba produbiti kako bi se u perspektivi doveli na nivo strateškog partnerstva.
Dvojica lidera su se sastala u Sočiju, u letnjoj rezidenciji ruskog predsednika Bočarov ručej, a Nikolić je ocenio da počinje nova era u odnosima Srbije i Rusije.
Srpski predsednik je na početku sastanka ukazao na značaj projekta Južni tok i izrazio očekivanje da će radovi na deonici gasovoda kroz Srbiju početi u decembru.
„Očekujem da počnu radovi na Južnom toku kroz Srbiju. Predstavnici Rusije i Srbije misle da bi to moglo da bude početkom decembra i pošto nemaju previše hrabosti, zamolili su me da vas ja zamolim da prisustvujete početku tih radova. Evo ja vas molim da prisustvujete otvaranju radova na gasovodu Južni tok“, rekao je srpski predsednik.
Putin je na to samo odobravajuće klimnuo glavom.
Posle razgovora tet-a-tet ruski predsednik je na konferenciji za novinare rekao da se planira intenzifikacija rusko-srpskih odnosa kako bi se oni u perspektivi doveli na nivo strateškog partnerstva.
„Rusko srpsko odnosi se razvijaju u atmosferi velikog poverenja i uzlaznom putanjom. Planiramo da u perspektivi međusobne odnose izvedemo na nivo strateškog partnerstva“, naveo je Putin i dodao da se radi na perspektivnim temama partnerstva dve zemlje pre svega u sferi trgoivnsko-ekonomske saradnje, a da ruske kompanije rade puno u sferi energetike.
On se založio za dalje jačanje saradnje u energetskoj strukturu, i posebno izdvojio projekat Južnog toka.
Predsednik Srbije je rekao da je ubeđen da je otvorena potpuno nova era srpsko-ruskih odnosa koja neće biti zasnovana samo na istorijskim vezama već i na obostranoj ekonomskoj koristi.
„Razgovarali smo kako da intenziviramo saradnju kako bi postigla onoliki nivo koliki zaslužuju naši dobri bratski odnosi“, dodao je on.
Prema njegovim rečima, bilo je reči o proejktima u kojima može da učestvuje i državni i privatni ruski kapital, o zajedničkom nastupu na drugim tržištima, ali i o političkiim odnosima dve države.
Nikolić je ponovio da se nada da će do kraja godine biti otvoreni radovi na skoro 400 kilometara trase Južnog toka kroz Srbiju.
„Nadam se da ćemo imati tu radost i čast da predsednik Rusije otovori radove“, naveo je Nikolić.
Srpski predsednik je takođe rekao da Srbija pokušava da ispuni uslove EU i postane punopravni član a da Rusija u tome ne vidi nikakve probleme za saradnju. Prema rečima Nikolića, otvorena je i nova era vojno-tehničke saradnje.
„Naša međuvladina komisija imaće veliki posao da sve naše želje pretvori u projekte“, kazao je predsednik i dodao: „Očekujemo predsednika Vladimira Vladimiroviča u najskorije vreme.“
U razgovorima dvojice predsednika iza zatvorenih vrata takođe je potvrđena srpremnost Rusije da odobri kredit Srbiji za popunu budžeta.
Putin je, odgovarajući na pitanja, istakao da je Južni tok krupni strukturni projekat u interesu čitave Evrope.
„Srbija je zgodno smeštena tranzitna država koje može da odigra pozitivnu ulogu ne samo za sebe samu nego i kao partner Rusije nego i zapadnoevropskih partnera“, rekao je Putin.
Lideri Rusije i Srbije osvrnuli su se i na pitanje Kosova, saglasivši se da UN treba da imaju primarnu ulogu u rešavanju pitanja južne pokrajine, a šef ruske države je precizirao da rešenje treba tražiti na osnovu Rezolucije 1244.
"Srbija je suočena sa ukidanjem nadgledane nezavisnosti Kosova. Ušli smo u pregovore sa privremenim isntitucijama u Prištini u želji da naši građani bolje žive, ali ne možemo da učestvujemo u pregovorima koji učvršćuju nezavisnost Kosova", rekao je Nikolić.
On je naglasio da Srbija ne može da dozvoli nikakvu promenu stanja na Kosovu silom, jer se, kako je podsetio, od sile odustalo još 1999. godine:
"Mi ništa nećemo raditi na silu, ali ćemo sve raditi u okviru Saveta bezbednosti UN", poručio je Nikolić. On je dodao da je Srbija zahvalna Rusiji i drugim članicama SB UN koje se ne slažu sa nezakonitom, samoproglašenom nezavisnošću Kosova.
Izvor:novosti.rs

Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.