Putin i Erdogan o izradi novog ustava Sirije

Izvor: B92, 23.Avg.2019, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin i Erdogan o izradi novog ustava Sirije

Moskva -- Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su telefonom o osnivanju Ustavnog odbora Sirije, saopštio je Kremlj.

Ustavni odbor Sirije bi se, kako je najavljeno, bavio izradom novog ustava te države.

Kako se navodi, razgovor je inicirala turska strana.

"U svetlu petog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samita učesnika Astanskog procesa, koji bi trebalo da bude održan u septembru, stranke su se dotakle pitanja vezanih za sukob u Siriji, uključujući napore za uspostavljanje i pokretanje sirijskog ustavnog odbora koji sprovode Rusija, Turska i Iran zajedno sa Ujedinjenim nacijama", navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi Tas.

Putin i Erdogan razgovarali su i o situaciji u Idlibu i saglasili se da su potrebni zajednički napori kako bi se uklonila pretnja terorizma i sproveo memorandum iz Sočija, potpisan u septembru prošle godine.

Putin i Erdogan dogovorili da "pojačaju" saradnju u Siriji

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan dogovorili su se u petak tokom telefonskog razgovora da "pojačaju zajedničke napore" u provinciji Idlib, u Siriji, gde sirijska vojska koju podržava Moskva napreduje protiv džihadista i pobunjenika, saopštio je Kremlj.

Sirijska vojska je danas opkolila osmatračnicu turske vojske u blizini provincije Idlib, izazivajući strah od tenzija na terenu između Moskve koja podržava režim i Ankare koja podržava pobunjenike.

Dvojica šefova država složila su se da će "pojačati zajedničke napore u cilju likvidacije terorističke pretnje", navodi se u saopštenju Kremlja.

Po turskom predsedništvu, Erdogan je tokom razgovora s Putinom tvrdio da su "povrede primirja u Idlibu utrle put ozbiljnoj humanitarnoj krizi".

"Ti napadi štetno deluju na napore u Siriji i predstavljaju ozbiljnu pretnju nacionalnoj sigurnosti naše zemlje", dodao je on.

Događaji u Siriji biće u središtu samita 16. septembra u Ankari predsednika Rusije, Irana i Turske, tri zemlje koje igraju vodeću ulogu u sukobu koji Siriju razara od 2011. godine.

Posle skoro četiri meseca gotovo svakodnevnih bombardovanja u provinciji Idlib i oblastima susednih pokrajina u kojima dominiraju džihadisti, režim predsdnika Sirije Bašara al-Assada, potpomognut njegovim ruskim saveznikom, počeo je kopneno napredovanje 8. avgusta.

U četvrtak i petak prorežimske snage su preotele nekoliko mesta u provincijama Idlib i Hama, uključujući i Morek gde je osmatračnica turske vojske, kaže Sirijska opservatorija za prava Čovek (OSDH).

Pošto se graniči s provincijom Idlib, Turska koja podržava sirijske pobunjeničke grupe i vojno je intervenisala u sukobu protiv sirijskih Kurda i džihadista, gotovo dve godine drži svoje snage na 12 posmatračkih mesta u provincijama Idlib i Hama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.