Putin i Abe razgovarali o Kurilskim ostrvima

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Maj.2018, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin i Abe razgovarali o Kurilskim ostrvima

Ruski predsednik Vladimir Putin i japanski premijer Šinzo Abe razgovarali su danas u Moskvi o sporu oko Kurilskih ostrva u Pacifiku i mogućem konačnom potpisivanju mirovnog sporazuma posle Drugog svetskog rata.

Abe se zalaže za rešenje spora koji se odnosi na četiri najjužnija Kurilska ostrva koja Japan zove Severne Teritorije.

Sovjetski Savez je uzeo ostrva u poslednjim danima Drugog svetskog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rata. Zbog spora oko ostrva Rusija i Japan još nisu potpisale mirovni sporazum kojim se zvanično okončavaju neprijateljstva Drugog svetskog rata.

Putin je rekao da treba biti strpljiv."Razgovarali smo o mirovnom sporazumu. Ocenjujemo da je važno da strpljivo nastavimo da tražimo rešenje u interesu Rusije i Japana koje bi bilo prihvatljivo za narode dve zemlje", rekao je Putin na konferenciji za novinare posle sastanka s Abeom u Kremlju.

Japanski premijer je ocenio da rešenje tog spora starog više od 70 godina teško ali je izrazio nadu da će staviti tačku na taj problem u ovoj generaciji.

Japan želi da sprovede zajedničke poslovne projekte na Kurilskim ostrvima kao način da podstakne rešenje spora.

"Japanci i Rusi će moći da ubiraju plodove zajedničkog rada na ostrvima. Ako sarađujemo možemo da ostvarimo ogromne rezultate za uzajamnu dobrobit", rekao je on.

Putin je rekao da će japanska poslovna delegacija posetiti ostrva ove godine.

Dvojica zvaničnika razgovarala su i o situaciju na Korejskom poluostrvu. Abe je rekao da je najvažnije da se ide ka potpunoj i nepovratnoj denuklearizaciji Severne Koreje.

Putin je pozvao sve aktere da nastoje da reše krizu i pokažu uzdržanost da se ne bi napravio novi korak ka konfrontaciji, i založio se za to se stvari rešavaju na diplomatskom polju.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.