Putin: U Ukrajini izveden državni udar

Izvor: Politika, 04.Mar.2014, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: U Ukrajini izveden državni udar

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je u Ukrajini izveden državni udar i poručio da zasad nema potrebe za primenom sile na Krimu, ali da Rusija zadržava pravo da angažuje vojsku „kao poslednje sredstvo”.

Putin je, takođe, na prvoj konferenciji za novinare otkad je Janukovič napustio Kijev, ocenio da je u Ukrajini izveden >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << državni udar i oružano preuzimanje vlasti, što, kako je naglasio, niko nije osporio.

„Samo na jedan način se može proceniti ono što se desilo u Kijevu i Ukrajini - to je bilo antiustavno i oružano preuzimanje vlasti”, rekao je Putin u prvom komentaru povodom ukrajinske krize posle svrgavanja Janukoviča, prenele su agencije.

Predsednik Rusije je rekao da je ukrajinski parlament legitiman, ali vršilac dužnosti šefa države nije i da je jedini legitimni predsednik i dalje Janukovič, mada on „nema političku budućnost”.

Viktor Janukovič je, prema njegovim rečima, ispunio sve uslove sporazuma potpisanog 21. februara s predstavnicima opozicije i bukvalno predao svu vlast i pristao na sve zahteve opozicije, uključujući vanredne izbore i povratak na ustav iz 2004. godine.

„Oni su smesta zauzeli njegovu rezidenciju, umesto da mu pruže šansu da sprovede dogovoreno... Nisu mu dali šansu da bude ponovo izabran... Zašto su morali da preduzmu te neustavne mere i izazovu haos, koji i dalje vlada u zemlji? To je bilo glupo”, rekao je Putin.

„Mislim da on (Janukovič) nema političku budućnost i to sam mu i rekao”, izjavio je Putin, dodajući da je Rusija ponudila svrgnutom lideru utočište iz humanih razloga.

Putin je, komentarišući izveštaje o tome da je Janukovič navodno preminuo od srčanog udara, kazao da je pre dva dana razgovarao sa njim i da je opozvani ukrajinski lider „živ i zdrav”.

On je rekao i da Moskva neće priznati rezultate izbora u Ukrajini ako se glasanje bude odvijalo u sadašnjoj atmosferi „terora” i ocenio da je promena režima verovatno bila nužna, ali da mora biti sprovedena u skladu sa ustavom.

Putin je istakao da Rusija ima dobre odnose s brojnim ličnostima u Ukrajini, ali je upozorio da „posledice mogu biti veoma ozbiljne” kada „nepoznata” osoba dođe na vlast.

Liderka opozicije i bivša premijerka Julija Timošenko je dobrodošla u Moskvu, rekao je on, ali je podsetio da ona nije član vlade.

Ukrajinski narod je želeo promene, ali ne smeju se ohrabrivati „nezakonite promene”, rekao je Putin, optuživši Zapad da je iskoristio Janukovičevo odustajanje od sporazuma o pridruživanju Ukrajine EU za ohrabrivanje demonstranata da svrgnu predsednika s vlasti, zbog čega je zemlja, kako je ocenio, potonula u „anarhiju”.

„Mislim da je sve to bilo pažljivo isplanirano. Naravno da ima vojnih jedinica, koje su i dalje tamo, dobro su pripremljene pošto su ih zapadni instruktori dobro obučili”, rekao je on.

Putin je uporedio situaciju u Ukrajini sa onom u Nemačkoj pre dolaska na vlast nacista, navodeći da na ulicama Kijeva ima naoružanih i maskiranih „radikalnih ekstremista” i da neki od njih nose kukaste krstove.

On je kazao i da je Janukovič pozvao Rusiju da upotrebi vojnu silu za odbranu Ukrajinaca, ali da je Moskva smatrala da je vojno angažovanje moguće samo u „izuzetnim” slučajevima i „u okviru međunarodnog prava”.

Putin je odbacio navode da su ruske snage dejstvovale na Krimu, rekavši da su „lokalne jedinice samoodbrane” opkolile i zauzele ukrajinske vojne baze u tom području, što je nazvao pobunom meštana zabrinutih zbog novih vlasti u Kijevu.

„Hvala Bogu što je to učinjeno bez ijednog ispaljenog metka i što je sve u rukama naroda na Krimu”, rekao je on.

Na pitanje kako je moguće da su te naoružane grupe tako dobro opremljene, ruski predsednik je odgovorio da su i demonstranti u Kijevu bili takođe veoma dobro opremljeni i obučeni.

Putin je rekao i da ruska vojna vežba na granici Rusije i Finske nije bila povezana s događajima u Ukrajini i da je bila planirana mesecima unapred, mada nije bila najavljena u javnosti.

Govoreći o ruskoj pomoći Ukrajini i snabdevanju gasom Putin je rekao da ukoliko Ukrajina ne uspe u potpunosti da isplati februarske isporuke gasa, njen dug Rusiji dostići će skoro dve milijarde dolara, precizirajući da taj dug trenutno iznosi između 1,5 i 1,6 milijardi dolara.

Ruski proizvođač gasa Gazprom saopštio je prethodno da će od aprila ukinuti sniženje cena gasa Ukrajini.

Putin je poručio i da će Rusija pružiti finansijsku podršku Krimu, ali nije naveo iznos te pomoći.

----------------------------------------------

Aksjonov: Referendum na Krimu možda i pre 30. marta

SIMFEROPOLJ – Referendum o statusu Krima može biti održan i pre 30. marta, saopštio je premijer Autonomne Republike Krim Sergej Aksjonov.

On je na konferenciji za novinare u Simferopolju kazao da će odluka o datumu biti donesena posle analize rezultata istraživanja javnog mnjenja.

Pripreme za referendum su u toku, a posle večerašnjeg sastanka radne grupe biće saopšteno više informacija, dodao je Aksjonov, preneo je Itar-Tas s.

Premijer Krima je istakao da republička vlada donosi odluke na osnovu mišljenja i potreba stanovništva tog poluostrva, a ne Kijeva.

Komentarišući glasine o mogućem obustavljanju snabdevanja strujom i vodom, Aksjonov je rekao da za to nema ekonomskih razloga pošto Krim nema dugovanja prema ukrajinskim snabdevačima.

On je, međutim, naglasio da republičko Ministarstvo energetike priprema plan za snabdevanje „za slučaj sabotaže”.

Tanjug

objavljeno: 04.03.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednik Putin: Uvođenje naših trupa u Ukrajinu je zadnja opcija i zadržavamo pravo na to

Izvor: Vostok.rs, 04.Mar.2014

04.03.2014. - Pres konferencija predsednika Putina..U Ukrajini se desio puč i oružano preuzimanje vlasti, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin. Rusija je zbunjena zbog čega postoji potreba za to, u vreme kada se je Viktor Janukovič dogovorio sa opozicionijom o svim zahtevima...Predsednik je naglasio...

Nastavak na Vostok.rs...

Putin: U Ukrajini izveden neustavni državni udar

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Mar.2014

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio danas da je u Ukrajini izveden neustavni državni udar i oružano preuzimanje vlasti, koje niko nije osporio.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Ukrajina traži izručenje Janukoviča

Izvor: Telegraf.rs, 04.Mar.2014

Viktor Janukovič je, prema rečima Vladimira Putina, ispunio sve uslove sporazuma potpisanog 21. februara s predstavnicima opozicije i bukvalno predao svu vlast i pristao na sve zahteve opozicije

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.