Putin: Rusija neće bojkotovati ZOI, ali...

Izvor: N1 televizija, 06.Dec.2017, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Rusija neće bojkotovati ZOI, ali...

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin istakao je da vlasti ove zemlje neće sprečiti slanje ruskih sportista na Zimske olimpijske igre u Pjončangu u neutaralnom statusu.

Međunarodni olimpijski komitet je u utorak doneo odluku o suspenziji ruskog tima sa ZOI zbog dokaza za sistematski državno podržan doping sportista.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
"Bez ikakve sumnje, nećemo proglasiti nikakav bojkot i nećemo sprečiti naše olimpijce da učestvuju na Igrama ako neko od njih bude želeo da učestvuje", rekao je Putin.

Prema odluci MOK samo "čisti" ruski sportisti pod olimpijskom zastavom mogu da učestvuju na Igrama.

Putin je izrazio mišljenje i da je sama Rusija dala povod za odluku MOK, ali kako kaže taj razlog nije bio iskreno iskorišćen.

"Prvo moramo da kažemo da smo delimično krivi za ovo što nam se dogodilo jer smo dali razlog za to. Drugo, mislim da je taj razlog upotrebljen nerazumno, blago rečeno. Odluka nije iskrena jer je uključeno načelo kolektivne odgovornosti. Ni u jednom pravnom sistemu na svetu kolektivna odgovornost nije predviđena. Većina optužbi temelji se na činjenicama koje nisu dokazane i uglavnom su neutemeljene. Temelje se uglavnom na svedečenju osoba čiji su moralni i etički stavovi, kao i mentalno stanje, diskutabilni i uzrokuje mnogo pitanja."

Prvi čovek Ruske Federacije je istakao da je važno da je zaključak komisije da u Rusiji nije postojala državna pomoć dopingu.

"Ovo je važan zaključak i zanima me zašto je našim olimpijcima zabranjeno da se takmiče pod ruskom zastavom i ruskim simbolima ako nema državne potpore. Kaznite one koji su krivi."

Odluka o učestvovanju Rusa na ZOI 2018. u Pjončangu bi trebalo da bude donesena na sastanku Olimpijskog komiteta 12. decembra.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.