Putin: Blater pod pritiskom SAD da Rusiji oduzme SP

Izvor: NTV.rs, 28.Maj.2015, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Blater pod pritiskom SAD da Rusiji oduzme SP

MOSKVA- Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da se Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) na čelu sa predsednikom Jozefom Blaterom nalazi pod velikim pritiskom Sjedinjenih Američkih država kako bi oduzela Rusiji organizaciju Svetskog prvenstva 2018. godine.
On je naglasio da su hapšenja zvaničnika FIFA u sredu „očigledan >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << pokušaj sprečavanja ponovnog izbora Blatera na mesto čelnika FIFA“, prenela je agencija Rojters.
„Ako se išta dogodilo, desilo se na teritoriji SAD i američke vlasti nemaju pravo da sprovode svoje zakone na drugim teritorijama“, rekao je Putin i dodao da su hapšenja čelnika FIFA „još jedan pokušaj SAD da proširi svoju jurisdikciju na druge države“.
On je naglasio da Blater ima punu podršku Rusije.
Sedmorica zvaničnika FIFA uhapšena su u sredu u ranim jutarnjim časovima u hotelu u Cirihu pod optužbom za korupciju, a po zahtevu američkih vlasti za izručenje.
Švajcarske vlasti su takođe pokrenule istragu povodom dodele organizacije Mundijala 2018. i 2022 – Rusiji, odnosno Kataru.
Putin je praktično doveo u pitanje pravo Vašingtona da traži ekstradiciju zvaničnika FIFA, pozivajući se na pravo Edvarda Snoudena i osnivača Vikiliksa Žulijena Asanža da se od američkog tužilaštva kriju u inostranstvu.
„Na žalost, naši američki partneri koriste takve metoda da postignu svoje sebične ciljeve i da nelegalno gone ljude. Ne odbacujem mogućnost da se isto to dešava i u slučaju FIFA“, naveo je Putin.
Tanjug 28 Maj 2015 12:57
Alexei Nikolsky/RIA-Novosti, Kremlin Pool Photo via AP, File
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na NTV.rs...






Povezane vesti

PUTIN: Osnovna načela Povelje UN danas naročito aktuelna

Izvor: 011vodič.com, 28.Maj.2015

OSNOVNA načela sadržana u Povelji UN, uključujući mirno rešavanje sukoba i nemešanje u unutrašnje stvari, danas su posebno aktuelna, izjavio je predsednik RF Vladimir Putin na svečanoj ceremoniji uručivanja akreditiva od strane ambasadora stranih država.. On je napomenuo da će u septembru...

Nastavak na 011vodič.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.