Peskov: Putin ima utivaj u Donbasu, ali on nije neograničen

Izvor: Blic, 16.Nov.2017, 23:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peskov: Putin ima utivaj u Donbasu, ali on nije neograničen

- Predsednik Rusije Vladimir Putin ima određeni uticaj na lidere samoproglašene republike u Donbasu, ali taj uticaj nije neograničen - izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

On je tokom konferencije za novinare u Moskvi rekao da Putin nije prekršio princip da Rusija nije deo sukoba u Ukrajini kada je razgovarao telefonom sa liderima Donjecka i Luganjska.

- Nemamo moć da vršimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pritisak na te nepriznate republike. Nemamo mogućnost da dajemo uputstva bilo kome tamo, jer te republike žive svoj život. Ali predsednik nikada nije krio mogućnost da uputi poziv liderima tih republika i da u određenoj meri izvrši uticaj na njih - rekao je Peskov.

Putin je taj uticaj iskoristio da odgovori na poziv specijalnog predstavnika za humanitarne poslove u Ukrajini Viktora Medvedčuka da se izvrši razmena ratnih zarobljenika i da se za to dobije odobrenje patrijarha Moskve i cele Rusije Kirila.

Peskov je potvrdio da je tokom telefonskog razgovora ruskog predsednika sa liderima u Donjecku i Luganjsku pomenuta ideja o velikoj razmeni zarobljenika i da je tako nešto moguće, uz dogovor o detaljima sa ukrajinskom stranom, prenosi TASS.

- Putin nije čuo da je takva ideja odbačena - rekao je Peskov.

Na pitanje novinara zašto u izveštaju o razgovoru na internet stranici Kremlja nije iskorišćen pridev "nepriznate" uz nazive republika u Ukrajini, Peskov je izjavio da se te republike nazivaju Donjecka Narodna Republika i Luganjska Narodna Republika, te da se ti nazivi koriste i u saopštenjima Kremlja.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin, Erdogan i Rohani će 22. novembra razgovarati o situaciji u Siriji

Izvor: Vostok.rs, 17.Nov.2017, 10:57

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov potvrdio je da će 22. novembra u Sočiju biti održan sastanak predsednika Rusije, Turske i Irana, čija će glavna tema biti Sirija.. . Učesnici sastanka su lideri zemalja koje su garanti primirja u Siriji, objasnio je Peskov.. . Ankara očekuje da...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.