PUTIN O POŽARU U NOTR DAMU: Evo šta kaže ruski predsednik

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Apr.2019, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUTIN O POŽARU U NOTR DAMU: Evo šta kaže ruski predsednik

Cela Rusija je sa suzama u očima gledala kadrove požara u katedrali Notr Dam u Parizu i spremna je da pomogne da se hram obnovi, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Tokom susreta s predstavnicima francuskog biznisa u Moskvi Putin je istakao da katedrala Notr Dam nije samo simbol Francuske nego i "simbol zajedničke evropske civilizacije i evropske kulture".

- Znam da je francuski biznis >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << spreman da pomogne u obnovi katedrale. Takođe mi je poznato da su one ruske kompanije koje rade zajedno s vama, koje rade u Francuskoj, ili sarađuju s francuskim partnerima, takođe spremne da se uključe u obnovu - rekao je Putin.

Najveći požar u pariskom Notr Damu u istoriji dogodio se u ponedeljak. Obrušio se toranj katedrale, a plamen je zahvatio noseću konstrukciju.

Prema saopštenju vatrogasaca, konstrukcija Notr Dama i glavna dela umetnosti, kao i relikvije koje su čuvane u hramu, nisu oštećeni. Prema navodima francuskih medija, požar bi mogao biti povezan s restauracionim radovima na katedrali.

Tužilaštvo je pokrenulo istragu zbog događaja. Glavni tužilac je saopštio da požar u katedrali nije izazvan namerno, a prema preliminarnoj verziji, reč je o slučajnom događaju. Pomoć povodom požara ponudile su brojne međunarodne organizacije i velike kompanije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije izrazio saučešće predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i francuskom narodu povodom tragičnih posledica požara u katedrali Notr Dam i ponudio Francuskoj najbolje ruske stručnjake za obnavljanje svetinje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.