On je zaslužan za Putinov uspeh

Izvor: B92, 26.Nov.2013, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

On je zaslužan za Putinov uspeh

Ako neki stranac zaslužuje priznanje za politički uspon ruskog predsednika Vladimira Putina, onda je to Australijanac Alan Piz, stručnjak za govor tela, koji Putina naziva "pametnim i sposobnim učenikom".

Alan Piz je jedan od najprodavanijih autora knjiga iz ove oblasti, poznat u svetu kao "G. Govor Tela" (Mr. Body Language), a Putina je prvi put susreo 1991. godine kad je bio pozvan u Kremlj da vodi seminar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za političare u usponu.

Putin je tad imao tek 39 godina, s karijerom KGB-ovog špijuna iza sebe i u ulozi zamenika gradonačelnika Sankt Peterburga, zaduženog za promociju međunarodnih odnosa i stranih investicija u gradskom veću.

"U to vreme, naša pratnja bila su sedorica muškaraca i svi su izgledali nepristojno i krajnje ozbiljno i nosili su pištolje. Bilo je to istovremeno zastrašujuće i uzbudljivo", rekao je Pis.

"Naučio sam ih kako da izgledaju više prijateljski nastrojeni na televiziji i kako da iz svog nastupa izbace agresivne gestikulacije. Gospodin Putin, inače, bio je vrlo pametan i sposoban učenik", istakao je Piz.

Poznat po velikoj želji za privatnošću, Putinu su se istovremeno divili i omalovažavali ga zbog njegovog tupog izraza lica, oskudnih gestikulacija i odmerenog pogleda.

Piz se susreo s njim početkom novembra u ruskom gradu Voronežu i pohvalio je njegov govor tela i izraze lica, pritom ističući da se 60 do 80 odsto poruke prenosi upravo govorom tela tokom susreta licem u lice.

Prva stvar koju je Piz naučio Putina bila je kako da iz svog nastupa izbaci agresivne gestikulacije, koje su favorizovali političari sovjetske ere.

"Dlanovi se moraju držati otvoreno ili skupljeno u pozi koja se naziva 'podignuto zvono'. Obe stvari vam podižu samopouzdanje", pojasnio je Pease.

Putin ima još jedno "zlatno pravilo" koje koristi s velikim uspehom u razgovorima jedan-na-jedan s drugim svetskim vođama, a to je da nagne lagano glavu u stranu i klima glavom dok osoba s kojom je govori.

"Istraživanje je pokazalo da tri klimanja glavom zaredom prisiljavaju osobu koju slušate da nastavi da govori. Na taj način oni stiču utisak da vas interesuje razgovor s njima", kaže Piz.

"Sovjetsko lice"

Putin ima još jednu specijalnost, ističe Piz, a ona je tipična za sve ruske muškarce i naziva se "sovjetsko lice".

"Taj izraz lica prikriva vaša osećanja, što je razumljivo, jer je u proteklim vremenima moglo biti opasno po vaše zdravlje da pokazujete emocije bilo gde", obrazložio je on.

Taj australijski autor i stručnjak za neverbalni govor, sin je prodavca životnog osiguranja, koji je oca posmatrao dok radi, a onda mu se i pridružio u direktnoj prodaje. U 21. godini postao je najmlađa osoba na svetu koja je u prvoj godini prodaje, uspela da proda životna osiguranja u vrednosti većoj od milion dolara.

U 60-im godinama prošlog veka Pis je napisao priručnik o tome kako razumeti ljudsko ponašanje, a kasnije je taj isti materijal pretočio u rasprodavanu knjigu "Govor tela", iz1981. godine.

Nakon nje Piz je izdao još devet knjiga koje su postigle jednak uspeh, a njegovi klijenti su svetski poznate firme poput IBM-a, McDonaldsa, BBC-ja, Mazde i Suzukija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

On je zaslužan za Putinov uspeh

Izvor: B92, 26.Nov.2013

Ako neki stranac zaslužuje priznanje za politički uspon ruskog predsednika Vladimira Putina, onda je to Australijanac Alan Pis, stručnjak za govor tela, koji Putina naziva "pametnim i sposobnim učenikom"...Alan Pis je jedan od najprodavanijih autora knjiga iz ove oblasti, poznat u svetu kao "G. Govor...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.