Odnosi sa Zapadom došli do kritične tačke

Izvor: B92, 10.Dec.2021, 19:49

"Odnosi sa Zapadom došli do kritične tačke"

"Dijalog Rusije i zapadnih zemalja o bezbednosnim garancijama preko je potreban, jer su odnosi došli do kritične linije."

Ovo je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Ruska strana podseća da je predsednik SAD Džo Bajden tokom razgovora sa ruskim liderom Vladimirom Putinom "izrazio spremnost za uspostavljanje ozbiljnog dijaloga o pitanjima koja se tiču osiguravanja bezbednosti Rusije".

"Takav dijalog je preko potreban u ovom momentu kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosi Rusije i kolektivnog Zapada nastavljaju da degradiraju i kada su došli do kritične tačke", navodi se u saopštenju MIP Rusije, preneo je Sputnjik.

Moskva zahteva od SAD i NATO-a pravno utvrđivanje sporazuma o nerazmeštanju udarih sistema u susednim zemljama, uključujući i zemlje koje nisu članice Alijanse.

Precizirano je da će Rusija izneti sveobuhvatan predlog o pravnim bezbednosnim garancijama u okviru pripreme za sledeću rundu rusko-američkog dijaloga o strateškoj stabilnosti.

Moskva takođe čeka konkretnu reakciju NATO-a na ranije iznete predloge ruske strane o smanjenju napetosti u Evropi, kao i na predlog o obnavljanju redovnog dijaloga između vojske na liniji Rusija-SAD i Rusija-NATO.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 1. decembra predložio da se krene u pregovore oko postizanja pravnih garancija za neširenje NATO-a na istok.

Putin je naglasio da je najvažniji zadatak ruske diplomatije dobijanje pouzdanih i dugoročnih garancija bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"ODNOSI SA ZAPADOM DOŠLI DO KRITIČNE TAČKE" Moskva zahteva od SAD i NATO-a pravno utvrđivanje sporazuma o nerazmeštanju udarih sistema u susednim zemljama

Izvor: Blic, 10.Dec.2021

Dijalog Rusije i zapadnih zemalja o bezbednosnim garancijama preko je potreban, jer su odnosi došli do kritične linije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.