Obustavljen aviosaobraćaj za Egipat

Izvor: Studio B, 06.Nov.2015, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obustavljen aviosaobraćaj za Egipat

Predsednici Rusije i Egipta, Vladimir Putin i Abdel Fatah Al-Sisi, izrazili su danas u telefonskom razgovoru nadu da će u skorije vreme biti stvoreni uslovi da se obnovi vazdušni saobraćaj između dve zemlje, prenele su ruske agencije.

Istovremeno, Federalna agencija za vazdušni saobraćaj Rusije (Rosavijacija), saopštila je da su od 20 sati večeras po moskovskom vremenu ukinuti letovi iz Rusije za Egipat.

Aviokompanije, kako se navodi, obustavljaju sve putničke >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << redovne, tranzitne i čarter-letove u Egipat. Avioni će, prema najavi ministra saobraćaja Maksima Sokolova, leteti prazni, kako bi prevezli turiste koji se već nalaze u Egiptu. Prema njegovim rečima, avioni će sletati na određene egipatske aerodrome i preuzimati putnike koji imaju karte za date avione bez prtljaga.

Putin i Al-Sisi su se, kako prenosi TAS S, dogovorili da se nastavi aktivna saradnja između nadležnih službi dve zemlje, polazeći od shvatanja neophodnosti osiguranja najviših standarda bezbednosti ruskih građana u Egiptu i u uslovima obustavljanja aviosaobraćaja, navela je pres služba Kremlja.

Prethodno se ranije danas Putin složio sa preporukom Nacionalnog antiterorističkog komiteta Rusije da se obustavi vazdušni saobraćaj sa Egiptom dok ne bude osiguran odgovarajući nivo bezbednosti. Prema podacima Federalne službe za turizam, trenutno se u Egiptu nalazi do 70.000 Rusa.

Mnoge zemlje počele su da saopštavaju da je na aerodromu u Šarm el-Šeiku nedovoljan nivo bezbednosti, odmah posle pada ruskog aviona "Erbas A321" kompanije "Kogalimavia" 31. oktobra na letu ka Sankt-Peterburgu iz Šarm el-Šeika na poluostrvu Sinaj, kada je poginulo svih 217 putnika i sedam članova posade. Najpre u američkim medijima, a zatim uz pozivanje na zvaničnike zapadnih zemalja, počelo je da se ukazuje na eksploziju i teroristički akt kao na jednu od glavnih verzija pada, podseća RIA Novosti.

Posle Velike Britanije, o obustavljanju letova za Šarm el-Šeik saopštile su Holandija, Irska i Francuska. Potpredsednik ruske vlade Arkadij Dvorkovič izjavio je večeras da vlada polazi od toga da nijednu verziju pada aviona ne treba isključivati, ali da se ne može doneti nikakav zaključak do okončanja istrage. Prema njegovim rečima, za povratak ruskih turista iz Egipta biće potrebno dve nedelje ili više, u zavisnosti od dužine trajanja njihovog odmora.

Rok za obnavljanje letova za Egipat se ne zna, ali se radi "o nedeljama", rekao je Dvorkovič, koji je na čelu štaba za rešavanje pitanja u vezi sa privremenim obustavljanjem aviosaobraćaja između Rusije i Egipta. 

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

PUTIN ODOBRIO: Nema letova ka Egiptu dok se ne okonča istraga!

Izvor: Kurir, 06.Nov.2015

Ruski predsednik Vladimir Putin prihvatio je danas da se suspenduju svi letovi nad Sinajskim poluostrvom dok traje istraga o padu ruskog aviona sa 224 ljudi...Šef ruske obaveštajne službe Aleksandar Bortnikov izjavio je danas da bi bilo razumno suspendovati sve letove iz Rusije ka Egiptu dok traje...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.