Netanjahu: Stalo mi je do dobrih odnosa sa Putinom

Izvor: N1 televizija, 15.Okt.2018, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanjahu: Stalo mi je do dobrih odnosa sa Putinom

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je na otvaranju zimskog zasedanja izraelskog parlamenta - Kneseta, da održava "direktne veze s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom".

"Stalo mi je do snažnih odnosa s njim. To nam omogućava da se bavimo teškoćama u našem području.To je važno za bezbednost Izraela", rekao je Netanjahu nakon napetosti u odnosima između dve zemlje, nastale zbog obaranja ruskog aviona nad Sirijom.

Avion je 17. septembra greškom >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << oborila sirijska protivvazdušna odbrana, ciljajući izraelske borbene avione. Međutim, Rusija je indirektno optužila Izrael za taj incident u kome je poginulo 15 ruskih vojnika. Netanjahu je posle toga nekoliko puta razgovarao s Putinom, a nedavno je najavio da će se s njim sastati da razgovara o situaciji u Siriji.

"Međutim, najvažnija veza je naše savezništvo sa SAD", dodao je izraelski lider.

On je govorio i o dugoročnim izraelskim interesima, a posebno o odbrani zemlje od rizika koji bi mogao da predstavlja Iran ako razvije nuklearno oružje.

"Kao premijer Izraela stajao sam pred našim najvećim opasnostima – protiv sporazuma koji bi omogućio Iranu da postane nuklearna sila. Bezbednost Izraela dolazi pre svega", rekao je on, dodavši da izraelske bezbednosne snage deluju protiv iranskog režima u Siriji, čak i danas.

Netanjahu se zahvalio predsedniku SAD Donaldu Trampu na "hrabroj odluci", kako je rekao, da obnovi sankcije Iranu i povuče se iz nuklearnog sporazuma, preneli su izraelski mediji.

Takođe je ocenio da su zbog iranske nuklearne pretnje Izrael i druge arapske zemlje bliže nego ikada pre.

Osvrćući se na odnose s Palestincima, rekao je da su oni prepreka miru, a ne Izraelci. Ponovio je da palestinski predsednik Mahmud Abas odbija da prizna Izrael kao nacionalnu državu jevrejskog naroda i da zato nema osnove za mir.

Nad prvo zimsko zasedanje Kneseta nadvila se, međutim, senka spekulacija o mogućim prevremenim izborima već početkom sledeće godine zbog krivičnih istraga protiv Netanjahua i neslaganja u vladajućoj koaliciji, između ostalog, o zakonu o obaveznoj regrutaciji ultraortodoksnih Jevreja.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Incident

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.