Finska policija greškom stavila Putina na crnu listu

Izvor: Politika, 11.Apr.2013, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Finska policija greškom stavila Putina na crnu listu

Helsinki – Finska policija saopštila je da došlo do ozbiljne greške kada je ime ruskog predsednika Vladimira Putina stavljeno na „crnu listu” kriminalaca, izražavajući žaljenje što je do toga došlo, prenosi Tanjug.

„Policija je načinila grešku kada je stavila ruskog predsednika Putina u svoju bazu podataka za sumnjive kriminalce”, navedeno je u saopštenju finske policije. „Ne postoji pravni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << razlog za to i policija žali zbog nepravilnog korišćenja te liste.”

Ime ruskog lidera je dodato u bazu podataka otprilike pre dve nedelje i izbrisano je u sredu, nakon što su tu senzacionalnu vest objavili lokalni mediji, prenela je agencija AFP.

To je bila „ozbiljna greška”, izjavio je šef finske policije Miko Patero za javni TV kanal ILE. On je rekao da nije jasno kako se Putinovo ime našlo na toj listi i da se baza podataka sada prečešljava kako bi se osiguralo da se preostala imena u njoj nalaze iz opravdanih razloga.

Ta baza podataka, koja nije dostupna javnosti, sadrži imena ljudi za koje se sumnja da su učinili krivična dela ili učestvovali u njima, a koja podležu kazni od najmanje šest meseci zatvora.

Finska ima delikatne odnose sa susednom Rusijom, imajući u vidu dugu i kompleksnu prošlost, uključujući dva rata 1939–1940. i 1941–1944. Uprkos tim sukobima u prošlosti, njihove međusobne ekonomske veze su značajne. Finska je, na primer, nedavno kupila jedan ruski reaktor za svoju planiranu atomsku elektranu.

objavljeno: 11.04.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Putin ironično odreagovao na stavljanje njegovog imena na spisak kriminalaca

Izvor: Vostok.rs, 12.Apr.2013, 10:48

12.04.2013. -..Predsednik Rusije, Vladimir Putin ironično je odreagovao na novosti o tome da ge je Finska stavila na spisak traženih kriminalaca. Prema rečima pres sekretara predsednika, Dimitrija Peskova, finska strana je na vreme otkrila ovu grešku i zato nikakve akcije sa strane Rusije nisu potrebne...Informacija...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.