Izvor: B92, Beta, Tanjug, 07.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU apeluje na Ukrajinu i Rusiju

Brisel, Moskva, Kijev, Prag, Bukurešt, Bratislava, Vašington -- Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo apelovao danas da se nastavi isporuka ruskog gasa Evropi.

Portparolka šefa Evropske komisije rekla je da je Barozo apelovao na Rusiju i Ukrajinu da "odmah nastave isporuku gasa". On je pozvao ruskog premijera Vladimira Putina i ukrajinsku premijerku Juliju Timošenko i rekao da je "neprihvatljivo" da zemlje Evropske unije budu "taoci" rusko-ukrajinskog konlfikta oko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gasa i da je "u igri reputacija" obe zemlje, navela je portparolka.

Češki premijer Mirek Topolanek zapretio je u ime EU Rusiji i Ukrajini da će se EU energično umešati u spor, ako se sutra ne obnove isporuke evropskim zemljama.

"Ako do sutra ne budu obnovljene isporuke gasa biće potrebna energična intervencija EU", kazao je danas Topolanek.

Premijer Češke, koja od januara predsedava EU, rekao je da se nada da još ima prostora da se taj spor, zbog koga je Evropa ostala bez ruskog gasa koji ide preko Ukrajine, reši kao trgovinski.

"Ako to ne donese rezultate diskusiju treba preneti na najviši politički nivo", rekao je Topolanek.

Novinarima češki premijer nije želeo ni da nagovesti kakva bi to energična intervencija EU bila, a upravo su rusko-ukrajinski spor oko gasa i sukob u Gazi glavne teme današnjeg zasedanja Evropske komisije u Pragu.

Putin: Razdvojiti tranzit od isporuka Ukrajini

Rusija podržava predlog Češke da se odvojeno razmatraju pitanja tranzita ruskog gasa za Evropu preko Ukrajine i isporuke za ukrajinsko tržište, izjavio je danas ruski premijer Vladimir Putin.

Kako je saopštio Kremlj, Putin je naglasio da će, ukoliko Ukrajina u najskorije vreme ne oogući tranzit ruskog gasa za Evropu, Gasprom

isporuke gasa obnoviti "tek posle razrade mehanizma kontrole uz učešće medjunarodnih posmatrača".

Prekinut izvoz gasa preko Ukrajine

Ruski premijer Vladimir Putin podržao je predlog direktora kompanije "Gasprom" da se u potpunosti obustavi isporuka prirodnog gasa na granicu Rusije i Ukrajine, objavljeno je u Moskvi.

Putin je prihvatio objašnjenje o "verodostojnim dokazima o prestanku isporuke ruskog gasa kroz ukrajinsku teritoriju do evropskih potrošača", i predlog da se obustavi dalja isporuka gasa na rusko - ukrajinsku granicu, uz opasku da "to treba učiniti javno, u prisustvu međunarodnih posmatrača".

Ruski "Gasprom" je prekinuo izvoz gasa preko Ukrajine, potvrdio je jutros predstavnik za odnose sa javnošću ukrajinskog "Naftogasa" Valentin Zemlijanski.

"Danas u 7 sati i 44 minuta po lokalnom vremenu isporuke gasa kroz jedinu operativnu gasnu stanicu Sudža su potpuno zaustavljene", rekao je Zemljinaski.

Potpredsednik Upravnog odbora "Gasproma" Aleksandar Medvedev, koji je u poseti Nemačkoj, optužio je danas Ukrajinu da je zatvorila poslednji gasovod kojim je ruski gas transportovan u Evropu.

Medvedev je juče rekao da je Ukrajina blokirala tri ključna gasovoda za zapadnu i južnu Evropu, što znači da ruski "Gasprom" ne može da isporučuje gas evropskim zemljama.

Ukrajina spremna za pregovore

Predsednik Ukrajine Viktor Juščenko poručio je ruskom predsedniku Dmitriju Medvedevu da je njegova zemlja spremna za nastavak pregovora o tranzitu gasa u Evropu.

Generalni direktor kompanije "Naftogas Ukraina" Oleg Dubina takođe je potvrdio spremnost na dijalog sa ruskim "Gaspromom" i najavio da će se pregovori dve strane obnoviti sutra.

Dubina je podsetio da je u Kijevu već razgovarao sa generalnim direktorom ruske kompanije "Gaspromsbit" Anatolijem Podmišaljskim, ali nije saopštio nikakve detalje.

"Ne mogu da kažem kako su se ti pregovori okončali", rekao je Dubina i potvrdio da je danas telefonom razgovarao o tekućem ukrajinsko - ruskom gasnom sporu i sa evropskim komesarom za energitiku Andrisom Peibglasom.

"Stav 'Gasproma' u konfliktu je nejasan Briselu", rekao je Dubina, ocenjujući ponašanje ruske strane kao "nerazumljivo i neadekavatno", prenela je agencija Interfaks.

"Gasprom" najavio dodatna smanjenja isporuke

Zvanični predstavnik kompanije "Gasprom" Sergej Kuprijanov izjavio je u Moskvi da će Rusija dodatno smanjiti isporuke prirodnog gasa do ukrajinske granice, za još 21 milion kubnih metara, jer je, kako on tvrdi, Kijev za protekla 24 sata nezakonito uzeo toliku količinu gasa koji je trebalo da se isporuči kupcima u Evropi.

"Količina gasa koju je iz tranzitnih cevovoda ukrala kompanija 'Naftogas' Ukraina, od početka ove godine, nije vraćena evropskim potrošačima", upozorio je predstavnik "Gasproma".

Kuprijanov je precizirao da je ukrajinski "Naftogas" tokom protekla 24 časa ukrao 21 milion kubika gasa namenjenog evropskim potrošačima, pod izgovorom da je na to prinuđen "zbog tehnoloških razloga".

"U takvim uslovima nama nije preostalo ništa drugo nego da naše isporuke smanjimo za još 21 milion kubnih metara", izjavio je za moskovsku tv "Vesti - 24 časa" Kuprijanov.

Predsednik ruskog Saveta federacije, gornjeg doma nacionalnog parlamenta, Sergej Mironov, takođe je okrivio Ukrajinu za krađu gasa i prestanak isporuke nizu evropskih zemalja.

Sinoć je i ruski premijer Vladimir Putin ukazao na Ukrajinu kao isključivog krivca za kolaps u snabdevanju gasom skoro svih zemalja na području srednje i južne Evrope, prenela je ruska televizija.

"Ukrajina nije ukrala gas od Rusije, već od potrošača koji su kupili taj proizvod i platili ga", naveo je Putin, objašnjavajući javnosti zbog čega je došlo do potpunog prekida u snabdevanju gasom evropskih potrošača.

Prekid i prema Češkoj, Rumuniji, Slovačkoj, Austriji

Isporuka gasa iz Rusije danas je potpuno prekinuta Češkoj Republici, Rumuniji, Slovačkoj i Austriji, čime se povećao broj država EU koje su ostale bez ruskog gasa usled spora Moskve i Kijeva oko cene tog energenta.

Češkoj Republici potpuno je prekinuta isporuka tokom noći, saopštio je češki uvoznik gasa "RVE Transgas”.

"Glavni gasovod sa istoka je zatvoren od ponoći. Snabdevanje je na nuli za Slovačku i Češku Republiku", izjavio je portparol "Transgas”.

Češka kompanija je saopštila da manjak gasa nadoknađuje iz rezervi, kao i da pojačava protok kroz zaseban gasovod, kojim se većinom transportuje norveški gas.

Sve isporuke ruskog gasa Rumuniji su obustavljene rano jutros zbog spora Moskve i Kijeva oko cene tog energenta, izjavio je ministar za ekonomiju Adriean Videanu privatnoj TV stanici "Relitatea TV".

"Nažalost, ovo se dogodilo", rekao je Videanu i naveo da je isporuka preko gasne stanice Midiesu Aurit potpuno prekinuta.

Rumuniji je još juče smanjena isporuka gasa iz Rusije za 75 odsto.

Isporuke prirodnog gasa Slovačkoj potpuno su prekinute kasno sinoć kao posledica rusko-ukrajinskog spora, saopštila je slovačka kompanija SPP.

Snabdevanje slovačkih domaćinstava gasom nastaviće se bez restrikcija, saopštio je SPP, iako je direktor te kompanije Bernd Vagner juče upozorio da glavni potprošči mogu osetiti smanjenje isporuka u toku današnjeg dana.

Austrijska naftna kompanija OMV, koja je ranije izvestila o drastičnom padu u snabdevanju ruskim gasom, saopštila je danas da je isporuka gasa iz Rusije potpuno prekinuta.

Mađarska, kojoj je Ukrajina prekinula isporuku ruskog gasa juče u 15:30 sati, ograničila je snabdevanje industrijskim potrošačima, saopštila je mađarska kompanija za distribuciju gasa "Foldgazsalito".

Mađarska očekuje da danas koristi 64 miliona kubnih metara prirodnog gasa oslanjajući se na rezerve, dok je juče ta količina iznosila 68 miliona kubnih metara gasa, kažu u Budimpešti.

SAD: Neprihvatljiv prekid isporuke Evropi

Sjedinjene Američke Države saopštile su da žale zbog eskalacije spora oko gasa između Ukrajine i Rusije i upozorile da je prekid isporuka gasa u Evropu neprihvatljiv.

Vašington je takođe naveo da ovaj slučaj ukazuje na značaj obezbeđivanja alternativnih izvora gasa i drugih energenata.

"Žalimo zbog eskalacije spora oko gasa između Ukrajine i Rusije koji je doveo do smanjenja isporuka gasa evropskim klijentima. Prekid isporuka gasa je neprihvatljiv", saopštio je Stejt dipartment.

Stejt dipartment je pozdravio najavu ruskog "Gasproma” i ukrajinskog "Naftogasa” da će nastaviti pregovore i pozvao obe strane da preduzmu iskrene napore kako bi rešile spor na "transparentan i komercijalni način".

"Ova epizoda ukazuje koliko je važno obezbediti različite izvore prirodnog gasa i drugih energenata", navedeno je u saopštenju.

Gasprom: Ukrajina krade gas

Pregovori Rusija-EU o problemu gasa održaće se sutra u Briselu, rekao Aleksej Miler, direktor Gasproma, nakon sastanka sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom.

"Pregovori sa našim evropskim partnerima iz Evropske komisije i Evropskog parlamenta predviđeni su 8. januara u Briselu", rekao je Miler za rusku informativnu agenciju Vesti 24.

On je kazao da Ukrajina krade "gotovo 15 odsto" ruskog gasa koji prolazi preko ukrajinske teritorije kako bi bio isporučen evropskim zemljama.

"Obim krađe ruskog gasa na ukrajinskoj teritoriji povećava se svaki dan", kazao je Miler.

Istovremeno, češki ministar industrije Martin Riman čija zemlje predsedava EU, izjavio je da su obe strane, ruska i ukrajinska, po svoj prilici spremne da pregovaraju kako bi okončale zastoj u isporuci gasa.

"Jedino rešenje je da se direktno pređe za pregovarački sto", rekao je Riman koji je tokom dana razgovarao sa izvršnim direktorom Gasproma Aleksandrom Medvedevim u Berlinu i, tokom prepodneva, sa ukrajinskim vlastima u Kijevu.

"Ruska strana je spremna na taj korak. Mi smo takođe, a nadam se i da je ukrajinska strana, posle razgovora u Kijevu, takođe spremna", dodao je on.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajina zatvorila 3 od 4 cevovoda

Izvor: RTV Pink, 06.Jan.2009, 15:37

. . . Ukrajina je noćas zatvorila tri od četiri postojeća cevovoda kojima se ruski gas isporučuje evropskim kupcima, izjavio je danas u Londonu potpredsednik ruske gasne kompanije Gasprom Aleksandar Medvedev. .

Nastavak na RTV Pink...

EU: Obnavljanje isporuka gasa u petak

Izvor: Mondo, 07.Jan.2009

U Evropskoj uniji se nadaju suštinskom napretku u rešavanju problema isporuka ruskog gasa u zemlje Unije preko teritorije Ukrajine. U EU se ne isključuje mogućnost da bi isporuke ruskog gasa u punom obimu mogle biti obnovljene već do petka, 9. januara uveče.

Nastavak na Mondo...

Ukrajina pristala na posmatrače

Izvor: Capital.ba, 07.Jan.2009

KIJEV,  Ukrajinski premijer Julija Timošenko pristala je danas na momentalan dolazak posmatračke misije EU koja bi nadgledala isporuke gasa iz Rusije, poslije telefonskog razgovora sa predsjednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barosom, saopštila je Vlada Ukrajine. 'Julija Timošenko i Žoze...

Nastavak na Capital.ba...

"Gasno primirje" moguće uz kontrolu EU

Izvor: RTS, 07.Jan.2009

Pregovori sukobljenih strana sutra u Briselu. Evropska unija spremna da pošalje svoje posmatrače koji bi nadgledali tranzit gasa kroz Ukrajinu. Posmatrači EU prihvatljivi za Moskvu i Kijev. Medvedev pozvao Juščenka na hitno postizanje dogovora. "Gasprom" ranije danas, po nalogu premijere Putina,...

Nastavak na RTS...

Strogo kontrolisani tranzit gasa

Izvor: RTS, 07.Jan.2009

Pregovori sukobljenih strana sutra u Briselu. Evropska unija spremna da pošalje svoje posmatrače koji bi nadgledali tranzit gasa kroz Ukrajinu. Posmatrači EU prihvatljivi za Moskvu i Kijev. Medvedev pozvao Juščenka na hitno postizanje dogovora. "Gasprom" ranije danas, po nalogu premijere Putina,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.