Vladika se stavlja iznad SPC

Izvor: Blic, 16.Nov.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladika se stavlja iznad SPC

Iako Vam je iz istorije Crkve Hristove, pa i iz istorije Srpske crkve, dobro poznata činjenica da se unutrašnja, a posebno kanonska pitanja jerarhije ne rešavaju u medijima niti na ulicama, Vi nastavljate sa praksom koja ne priliči pravoslavnom arhijereju i koja podstiče raskolnički mentalitet kod manjeg broja monaha i neobaveštenih vernika - navodi se u odgovoru Svetog arhijerejskog sinoda na dopis penzionisanog vladike Artemija.

Dopis Sinoda odgovor je na pismo koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su vladika raško-prizirenski i grupa bivših monaha manastira Crna Reka poslali 13. oktobra, u kome traže da im se vrati

Raško-prizrenska eparhija.

- Umesto da se povinujete odlukama Sinoda, Vi, po ko zna koji put, ulazite u javnu raspravu sa Sinodom i sa Patrijarhom srpskim, iako Vam je dobro poznato da, shodno tač. 27A) čl. 69 Ustava SPC, samo Sabor „u prvoj i poslednjoj instanciji sudi nesuglasice između arhijereja i Sinoda”. Ukoliko ste smatrali da je odluka Sinoda nekanonska, trebalo je da svoj dopis uputite Sinodu, kako bi se Sabor o njemu izjasnio - navodi se u odgovoru. Vladika Artemije se, piše u saopštenju, postavo "kao vrhovni sudija u SPC koji će, samovlasno odlučivati koje će odluke Sinoda prihvatati, a koje neće". "Na taj način ste na sebe neovlašćeno preuzeli nadležnosti Sabora SPC, i to izdižući se iznad Sabora, što je postala praksa u Vašem delovanju", dodaje se u odgovoru.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.