Patrijarh Irinej: Samo Sabor može da sudi episkopima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2010, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Irinej: Samo Sabor može da sudi episkopima

BEOGRAD -

Srpski patrijarh Irinej izjavio je danas da je Sabor Srpske pravoslavne crkve jedino telo Crkve koje može da donese odluku o raščinjenju episkopa i da su bivšem vladiki Artemiju "presudili svi prisutni arhijereji na Saboru".

"Sabor je najviše upravno, sudsko i administrativno telo Srpske crkve i kao takvo iznad je crkvenog suda. Sabor koga čine svi arhijereji Crkve sudi episkopima i to bivši vladika Artemije jako dobro zna", rekao je patrijarh Irinej >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za "Blic".

Kako se navodi na sajtu tog dnevnika, kada ne zaseda Sabor, a potrebe su takve da je potrebna presuda, episkopu može da sudi 12 arhijereja, koji se imenuju. Međutim kada zaseda Sabor, ovo telo postaje sud i punovažno presuđuje episkopu. Ne postoji mogućnost apelacije jer je Sabor najviše telo Crkve.

Bivšem vladiki Artemiju presudili su svi prisutni arhijereji na Saboru, a to je tri puta više episkopa nego što bi činio sud. Takođe, na kraju Sabora svi episkopi, čak i onih šest koji su glasali protiv raščnjenja, potpisali su i saglasili se sa odlukom Sabora o raščinjenju,konstatuje se na sajtu "Blica".

Kao jedan od primera moći Sabora u pravoslavnoj crkvi može se uzeti smena i raščinjenje jerusalimskog patrijarha 2005 godine. Njega je Sabor smenio, a potom i raščinio i vratio u red monaha.

Sabor SPC je u petak raščinio vladiku Artemija i vratio ga u red monaha. Protiv njega i grupe monaha iz njegovog okruženja podnete su i krivične prijave zbog upada u manastire na području raško-prizrenske eparhije.

Prvo osnovno javno tužilaštvo uputilo je danas policiji zahtev za prikupljanje potrebnih informacija povodom krivične prijave protiv Artemija.

U intervjuu za "Večerenje novosti" bivši vladika Artemije je rekao da je odluka Sabora o njegovom raščinjenju neustavna, protivna kanonima i da za njega nema nikakav značaj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.