Dva manastira i dalje bez struje

Izvor: B92, Tanjug, 06.Sep.2009, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva manastira i dalje bez struje

Beograd -- Vladika Raško-prizrenski Artemije zatražio je pomoć države Srbije u rešavanju problema sa isključenjem struje manastirima Pećka patrijaršija, Gračanica i Devič.

Artemije je naglasio da eparhija odbija potpiše ugovor o plaćanju električne energije sa Kosovskom eletroenergetskom korporacijom, jer bi to značilo priznavanje nezavisnosti Kosova. S druge strane, u Ministarstvu za Kosovo ističu da je potpisivanje ugovora jedino rešenje, koje pritom ne znači >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << priznavanje nezavisnosti južne srpske pokrajine.

Manastirima Pećka patrijaršija, Gračanica i Devič struja je isključena prošle srede, zbog toga što, kako je navedeno iz Kosovsko elektroenergetske korpracije, predstavnici Srpske pravoslavne crkve ne plaćaju struju i ne žele da potpišu ugovore sa tom kompanijom o plaćanju električne energije.

Vladika Raško-prizrenski Artemije ne negira te tvrdnje, ističući da eparhija sa KEK-om povodom tog problema nije imala nikakvih kontakata.

"Mi imamo rešenje koje su imali monasi u srednjem veku – sveću i kandilo – i time da rešimo problem. Nema šta da se razgovara, mi znamo šta oni hoće, šta traže – traže potpisivanje ugovora, ustvari priznanje takozvane države Kosovo”, tvrdi on.

"Mi na to ne pristajemo i čekamo da naša država učini nešto i da nam reši to pitanje snabdevanja strujom jer mi smo građani ove države, a ne neke druge”, poručuje Artemije.

Državni ministar za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović objašnjava međutim za B92 da jedini način za uključivanje struje manastirima izmirivanje računa i potpisivanje ugovora za korišćenje struje. Ivanović tvrdi da to ni u kom slučaju ne znači priznavanje nezavisnosti Kosova.

"Ne postoji alternativno rešenje koje Vlada Republike Srbije može da koristi kako bi snabdela srpske manastire i crkve strujom. Znači, jedina mogućnost je preko elektro-sistema koji postoji dole”, kaže Ivanović.

"Jedina mogućnost da se iz ove sitacije izeđe jeste da se sa tim istim KEK-om napravi dogovor i to nalokalnom nivou. To ne znači priznanje nezavisnosti, to samo znači potpisivanje sporazuma sa nekim ko je faktički u posedu elektro-instalacija i ko može isključiti ili uključiti struju”, objašnjava on.

"To smo sugerisali svim predsednicima opština, tako da mislim da ista sugestija stoji i kad su manastiri Srpske pravoslavne crkve u pitanju”, navodi državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Podsetimo, KEK-a Viktor Bužalja ranije je izjavio da su predstavnici te kompanije razgovarali sa odgovornima u manastirima, ali su oni odbili da plaćaju struju i kao svi ostali korisnici potpišu ugovore njenu upotrebu. Bužalja je naglasio da struja neće biti uključena sve dok se ne ispune ti uslovi.
Pogledaj vesti o: Vladika Artemije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Očekujemo pomoć Srbije

Izvor: Kurir, 06.Sep.2009

BEOGRAD - Vladika raško-prizrenski Artemije izjavio je juče da očekuje da država Srbija pomogne u rešenju problema isključenja struje manastirima Pećka patrijaršija, Gračanica i Devič. - Živimo kao u srednjem veku, uz sveću i kandilo - rekao je Artemije i dodao da kosovske vlasti traže od...

Nastavak na Kurir...

Pećkoj Patrijaršiji privremeno uključena struja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Sep.2009

PEĆ - Pećkoj Patrijaršiji privremeno je uključena električna energija, potvrđeno je Tanjugu u ovom manastiru koji se od 2006. godine nalazi na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine...Mati Anastasija izjavila je Tanjugu da je električna energija manastiru uključena preksinoć, da je to uključenje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.