Artemijevi građevinski poslovi

Izvor: B92, 25.Avg.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Artemijevi građevinski poslovi

Beograd -- Vladika Artemije nudio premijeru Koštunici i ministru Velimiru Iliću da kompanija "Rade neimar" gradi po Kosovu, tvrdi SPC.

Građevinska kompanija "Rade neimar d.o.o.", iza koje, kako je utvrdila Srpska pravoslavna crkva, stoji episkop raško-prizrenski Artemije, osnovana je bez znanja Crkve i, kako je utvrđeno, u poslovima obnove svetinja na Kosovu poslovala je nezakonito.

B92 došao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je u posed izveštaja o finansijskom poslovanju preduzeća "Rade neimar d.o.o.", u kojem piše da je vladika Artemije 2005. usluge te kompanije nudio i tadašnjem premijeru Vojislavu Koštunici za obnovu crkava na Kosovu.

U dokumentaciji do koje je došao B92 stoji da je Eparhijski centar "Rade neimar d.o.o." registrovan u Beogradu, na adresi Ulica Pere Segedinca 4, a na ime Predraga Subotičkog.

Na poštanskom sandučetu broj 9, pored prezimena Medenica, stoji i ime Predrag Subotičko, kao i naziv Eparhijski centar, ali je stanar koji nam je otvorio vrata rekao da se ta firma više ne nalazi na toj adresi.

Artemije: Presedan u SPC

Episkop raško-prizrenski Artemije izjavio je povodom sukoba u manastiru Visoki Dečani, da podrška pobuni i neposlušnosti predstavlja presedan u istoriji Srpske pravoslavne crkve.

On je u saopštenju naveo i da su odluke Sabora SPC iz maja 2006. godine nepotpune i da u pogrešnom svetlu predstavljaju sukobe u manastiru, kao i njegovu odluku o smeni uprave manastira.

Episkop Artemije je, povodom podsećanja Sinoda da poseduje nekretnine u Beogradu na koje nema pravo, rekao da je o tome podneo Sinodu izveštaj. Sinod nakon toga nije imao nikakve nove zahteve, što je znak da je bio zadovoljan našim odgovorima, navodi episkop raško-prizrenski.

Kako piše u izveštaju, "Rade neimar" osnovan je 2003. kao preduzeće za građevinarstvo, trgovinu i usluge.

Iste godine, eparhija na čijem je čelu Artemije, bez znanja Crkve, sklapa ugovor sa Predragom Subotičkim, kome odobrava da u svim poslovima zastupa Eparhiju i, kako piše u dokumentu, firma godinama Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne uplaćuje neophodne dažbine.

Episkop Artemije svoju građevinsku firmu preporučuje i državnim organima. Bivši ministar za Kosovo Slobodan Samardžić, koji je inače visoki funkcioner DSS-a, smatra da se insistiranjem na priči o građevinskoj firmi epsikopa Artemija skreće pažnja sa glavnog problema, a to je problem u Crkvi.

U izveštaju se navodi da je 18. novembra 2005. Artemije ponudio tadašnjem premijeru Vojislavu Koštunici da za 100 miliona dinara radi na obnovi crkava na Kosovu. Samardžić tvrdi da o tome ništa ne zna.

Artemije je, međutim, osim sa premijerom, želeo da posluje i sa državnim firmama. Tako se, u dokumentu do koga je došao B92, navodi da je Telekom Srbije angažovao firmu "Rade neimar" za postavljanje optičkih kablova.

U Telekomu su, međutim, rekli da oni sa tim preduzećem nikada nisu imali ugovor.

Episkop Artemije je pre dve godine ponudio i bivšem ministru za kapitalne investicije Velimiru Iliću poslovnu saradnju u izgradnji montažnih kućica na Kosovu, što Ilić i potvrđuje.

"Sukob štetan i za Crkvu i za državu"

Sociolog religije Mirko Đorđević kaže da sukob visokih crkvenih zvaničnika nanosi veliku štetu Crkvi, ali i državi.

On navodi da nije neočekivano da visoki crkveni zvaničnici imaju privatne poslove, ali i da je situacija veoma ozbiljna, pošto se sada o tome piše i na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Đorđević kaže da je taj sukob očekivan i da on ima dve dimenzije. Jedna je, smatra Đorđević, unutarcrkvena, dok je druga, koja je i mnogo važnija, političke prirode.

On navodi da nije iznenađujuće da se visoki crkveni zvaničnici bave privatnim biznisom.

"Sasvim je moguće, nažalost, vrlo je česta pojava i nespojivo je sa vladičanskim činom da se bavi, da tako kažem, biznisom. Sasvim bi bilo u redu da je to legalizovano i stoga ovaj sukob koji je izbio za mene nije nov i neočekivan", rekao je on.

Đorđević kaže i da vernici često protestuju. ali, kako navodi, u Crkvi vlada princip poslušanija i nije lako suprotstaviti se vladici, koji je simbol vlasti.

"Dobro je što je ovo izbilo u javnost, jer ovo nije usamljen slučaj. Odavno se zna da su se pojedine političke strukture u našoj državi bavile tzv. isforsiranom klerikalizacijom iz političkih razloga, a bogami, i sticanjem profita, tako da imate jednu spregu između struktura moći u Episkopatu i moći u političkim partijama. Ovo su javni rezultati toga", rekao je Đorđević.

Vladika Artemije je odluku o smeni episkopa Teodosija doneo sam, ali su, kako objašnjava Đorđević, Sinod i Sabor to morali da verifikuju, tako da je ova odluka čin njegove samovolje.

On kaže da je jedno od rešenja da se episkop Teodosije udomi u nekoj drugoj eparhiji, ili da manastir Visoki Dečani bude pod direktnom upravom patrijarha.

Amfilohije posetio patrijarha Pavla

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije posetio je danas patrijarha Srpske pravoslavne crkve Pavla na Vojnomedicinskoj akademiji, objavljeno je na Internet sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Amfilohije je pričestio patrijarha u prisustvu episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i episkopa lipljanskog Teodosija.

Inače, episkop Teodosije sutra bi trebalo da se pojavi pred Sinodom, koji će raspravljati o smeni uprave manastira Dečani.

Članovi Sinoda preispitaće odluku vladike Artemija, koji je pre dva dana lično predao rešenje o smeni episkopu Teodosiju, igumanu manastira Dečani, i njegovom zameniku, protosinđelu Savi Janjiću.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ARTEMIJE PRODAO IMOVINU SPC ALBANCU!

Izvor: Press, 25.Avg.2008

Vladika raško-prizrenski Artemije za 150.000 evra prodaoposlovni prostor od 249 kvadrata u centru Đakovice Albancu Kolju Komaniju, a da o tome nije obavestio ni Sabor ni Sinod SPC. .Episkop raško-prizrenski Artemije prodao je prošle godine, bez znanja Sinoda, poslovni prostor Srpske pravoslavne...

Nastavak na Press...

Politika: Sukobi u SPC predigra za izbor novog patrijarha

Izvor: Kurir, 26.Avg.2008, 15:37

BEOGRAD, 26. avgusta 2008. (Beta) - Sukobe unutar raško-prizrenske eparhije treba sagledati i kao "predigru" i svojevrsno odmeravanje snaga u Srpskoj pravoslavnoj crkvi uoči izbora budućeg patrijarha, objavila je današnja "Politika". Dnevnik navodi da je jedan od glavnih kandidata za patrijarha mitropolit...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.