Artemije napustio manastir Duboki Potok

Izvor: S media, 20.Nov.2010, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Artemije napustio manastir Duboki Potok

Umirovljeni vladika Artemije kojeg je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve lišio episkopskog čina i vratio u red monaha, sa grupom monaha napustio je manastir Duboki Potok, saopštila je jutros Informativna služba Raško-prizrenske eparhije.

"Nakon izvodjenja te raskolničke družine svi manastiri Eparhije Raško-prizrenske ponovo su pod kontrolom kanonske uprave eparhije i u njima se nastavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << redovan monaški i bogoslužbeni život", navedeno je u saopštenju.

"U pokušaju uzurpacije imovine Eparhije Raško-prizrenske nasilnici nisu uspeli da udju ni u jedan hram zahvaljujući prisebnosti i hrabrosti posebno protosindjela Romila i jeromonaha Fotija, igumana manastira Duboki Potok i Devine Vode", kaže se u saopštenju.

Artemije ne priznaje odluku SPC

"Novoizabranom episkopu Raško-prizrenskom Teodosiju posebno je pomogao u zavodjenju kanonskog poretka u tom delu Eparhije namesnik mitrovački protojerej-stavrofor Milija Arsović sa sveštenicima namesništva i vernim narodom. Eparhija je posebno zahvalna srpskoj policiji na prostoru Novog Pazara koja je prisebnom akcijom sprečila nasilni upad "artemijevaca" u manastir Crnu Reku", navedeno je u saopštenju.

Nisam u raskolu već vraćam poredak u Eparhiju

U saopštenju se precizira da je, budući da je nakon odluke Svetog arhijerejskog sabora o svom raščinjenju bivši episkop Artemije odbio da se povinuje ovoj odluci i sa svojim pristalicama napusti uzurpirani manastir Duboki Potok, novoizabrani rpiskop Raško-prizrenski Teodosije je s blagoslovom mitropolita Amfilohija morao da zatraži pomoć lokalnih Srba iz KPS a na severu Kosova i obezbedi da grupa nasilnih uzurpatora napusti taj manastir SPC i preda ga kanonskoj upravi.

"Policija, koju u ovom delu Kosova sačinjavaju isključivo Srbi, dostojanstveno je obavila svoj posao i izvela uzurpatore van manastira bez upotrebe sile. Pored četrdesetak pobunjenih monaha oko bivšeg vladike je bilo i desetak civila, koji su takodje bili angažovani u jučerašnim nasilnim akcijama", navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Povezane vesti

KPS izveo Artemija i monahe iz manastira

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Nov.2010

Pripadnici Kosovske policijska službe (KPS) izveli su rano jutros grupu pobunjenih monaha i bivšeg vladiku Artemija iz manastira Duboki potok, u opštini Zubin potok na Kosovu. Tako su sada svi manastiri pod kontrolom eparhije Raško-prizrenske i Kosovsko-metohijske, piše u saopštenju Eparhije....

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.