Izvor: B92, 24.Okt.1999, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri SZP-a na sastanku sa Dobinsom

Lideri Saveza za promene doputovali su u Budimpestu, gde ce sastati sa specijalnim americkim izaslanikom za Balkan, Dzejmsom Dobinsom, javlja Beta. U ime Saveza sastanku ce prisustvovati Dragoslav Avramovic, Goran Svilanovic, Velimir Ilic, Vladan Batic, Dragan Milovanovic i Milan St. Protic. Prema recima clana Glavnog odbora DS, Cedomira Jovanovica, predsednik te stranke Zoran Djindjic u Budimpestu ce otputovati u ponedeljak. "Nasa procena je bila da neko od lidera treba da ostane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Beogradu i zato ce Djindjic u ponedeljak samo produziti posao koji su danas poceli drugi lideri Saveza", rekao je Jovanovic. Savetnik predsednika SPO-a Vuka Draskovica, Ognjen Pribicevic, izjavio je za B2 92 da ta partija nece ucestvovati na sastanku iz, kako je rekao, cisto tehnickih razloga, ne precizirajuci o cemu je rec. Teme sastanka bice ukidanje sankcija Jugoslaviji, polozaj Srba na Kosovu i demokratizacije Srbije, rekao je Batic za program B2 92.

Celnici DS-a Zoran Djindjic i Cedomir Jovanovic, u nedelju uvece, predovodili su u Beogradu protestnu setnju centralnim ulicama u kojoj je ucestvovalo oko hiljadu gradjana. Na kraju protesta glumci Milenko Zablećanski, Branislav Lečić i novinar Igor Miklja, izveli su na Trgu Republike predstavu "Čivijada". Djindjic je ovom prilikom za Radio B2 92 izjavio da postoje tri dominantne teme o kojima ce celnici Saveza za promene govoriti na sastanku u Budimpesti, ali i na svim ostalim mestima u buduce: "Prva tema je zima koja dolazi, mazut i nafta za grejanje, koje je tesko i uvesti i platiti. Evropska unija je odobrila odredjenu pomoc ove vrste na politickom nivou i mi sada pokusavamo da izdejstvujemo ubrzanje njenog slanja na operativnom nivou. Druga tema je situacija u kojoj se nalazi srpsko stanovnistvo na Kosovu. Mi mislimo da bi pritisak americke administracije na KFOR mogao da ucini da se poboljsa polozaj Srba na Kosovu, buduci da ne verujemo da 50.000 vojnika ne moze da obezbedi sigurnost za nekoliko desetina hiljada Srba koji zive tamo. Realno na jednog Srbina na Kosovu sada dodje jedan i po vojnik NATO-pakta. Treca tema jesu sankcije - mislimo da je krajnje vreme za ukidanje sankcija Srbiji na trgovinske odnose, na energente, na letove. Mislimo da je uvodjenje sankcija 1992. ojacalo rezim, a doprinelo razbijanju srednjeg sloja koji zivi od plata i penzija. To trazimo zbog zdravog razuma, a ne da se od toga pravi politicki poen - ne iz taktickih razloga. Ima dosta skepse oko ukidanja sankcija u americkoj administraciji. Mi smo uspeli da na drugim stranama u Evropi ublazimo stav o ovom pitanju - neke zemlje kao Nemacka i Austrija koje su ranije bile protiv, sada su pobornici ukidanja sankcija. Ostala je jos najvaznija - Amerika. Za novembar se priprema nasa poseta Vasingtonu gde cemo razgovarati o ukidanju sankcija", izjavio je Djindjic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.