Ko će još podržati budžet

Izvor: B92, 13.Okt.2010, 01:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će još podržati budžet

Beograd -- "Novosti": Vladajuća koalicija još nema rezervne glasove, ako SVM otkaže podršku budžetu. Jovanović ne da glas ekonomskoj politici, Batić i Damjanović vagaju.

Vladajući blok na "svom kontu" trenutno nema rezervne glasove koji bi nadomestili uskraćivanje podrške Saveza vojvođanskih Mađara novom budžetu, pišu "Novosti".

Tradicionalni džokeri vlasti - samostalni poslanici Vladan Batić i Jovan Damjanović još tvrde pazar i ne znaju hoće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << li podržati plan državne kase, dok iz LDP poručuju da neće biti spasioci.

Matematika je jasna: ako Batić i Damjanović ne podrže najvažniji zakon, vladajuća većina imala bi 124 glasa (bez Rize Halimija), što je nedovoljno za usvajanje budžeta.

Važeći budžet s mukom je usvojen krajem prošle godine. Pošto su Mađari ostali dosledni i nisu glasali ”za”, u pomoć su uskočili Batić i Damjanović. Plan kase podržalo je 127 poslanika, uključujući i Rizu Halimija koji retko glasa u Skupštini.

”Veštačko disanje” većini nisu spremni da daju Čedini liberali, iako su na nedavnoj sednici Glavnog odbora svoje partije poručili Vladi da može da računa na njihove glasove, ako male partije počnu da ”zatežu”. Sada kažu da se to odnosi samo na pitanje Sandžaka.

"Najsnažnija smo opozicija vladi koja vodi tragičnu ekonomsku politiku", kaže Čedomir Jovanović za ”Novosti”.

"Zato nema podrške za njeno ponašanje koje beži od građana i parlamenta, svodeći pitanje budžeta na traganje za prostom parlamentarnom većinom. I najavljeni rebalans je ruganje najugroženijima i srednjoj klasi. Pre rasprave o njemu moramo da pričamo o krahu privatizacije i enormnom zaduživanju", kaže on.

Za razliku od tvrde pozicije Jovanovića, Batić objašnjava da najpre mora da vidi predlog zakona, pa će ”zavisno od predloženih rešenja i eventualno prihvaćenih amandmana odlučiti kako da glasa”.

"Ne glasam prema glasanju drugih, već isključivo prema svojim ubeđenjima", kaže Batić.

Još vaga i Damjanović.

"Konsultovaću se sa kolegijumom Skupštine, pa ću da donesem odluku. U ovom trenutku ne mogu da se izjasnim kako ću da glasam".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.