Haos u GAK-u i dalje traje

Izvor: B92, 09.Okt.2013, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haos u GAK-u i dalje traje

Beograd -- GAK Narodni front već mesec dana nema direktora. Prethodnom Dušanu Stanojeviću istekao je mandat, a ministarstvo zdravlja hoće da za v.d. postavi Snežanu Rakić.

Dok se čeka da Vlada donese rešenje, doktor Stanojević je sazvao sednicu Upravnog odbora, na kojoj su učestvovali samo predstavnici klinika iz Narodnog fronta i ponovo je postavljen za direktora. Tu odluku je, međutim, doneo UO u krnjem sastavu.

U GAK Narodni front već mesec dana vlada svojevrsno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vanredno stanje, pošto ova institucija nema direktora. Konkurs za izbor direktora završen je pre više od 20 dana, a prijavila su se samo dva kandidata- prof. dr Snežana Rakić i bivši direktor Dušan Stanojević.

Stanojević se na konkurs za petogodišnji mandat prijavio, iako ima samo još godinu dana do penzije. Upravni odbor pre deset dana nije doneo nikakvu odluku, pa je Ministarstvo zdravlja predložilo postavljanje v.d. direktora.

Pošto Vlada Srbije na dve sednice nije izabrala vršioca dužnosti, Dušan Stanojević je sam sazvao sednicu UO, kojoj nije prisustvovala predsednica tog tela. Na sednici krnjeg UO kojoj su prisustvovala samo četiri člana, od kojih su tri iz klinike Narodni front, doneta je odluka da se Stanojević ponovo izabere.

"Na moje veliko zadovoljstvo pacjenti nisu imali nikakve štete, ali je jasno da postoji neadekvatna atmosfera u instituciji čim mi od 10. septembra formalno nemamo direktora i zbog toga tvrdim da će vlada jako brzo dati svoj odgovor", kaže minsitarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

Ministarka zdravlja kaže da će odluku o tome ko će biti v.d. direktora doneti isključivo Vlada Srbije. Ona to navodi, iako već postoji odluka UO u krnjem sastavu, koji praktično više nema legitimitet.

"Ministarstvo zdravlja je kadrovsku komisiju vlade obavestilo i sva akta vlade koja je trebalo da se pokrene sa svoje strane je pokrenuto. Nadam se da ćemo vrlo brzo imati odgovor vlade na to pitanje, jer kadrovska komisija zapravo treba da učini predlog Vladi".

Narodni front i dosadašnji direktor Dušan Stanojević došli su u žižu javnosti nakon smrti bebe za koju je utvrđeno da se desila zbog lekarske greške.

Dve komisije, interna i spoljna stručna komisija, ustanovile su da se radilo o propustu, a zbog ovog slučaja pokrenut je krivični postupak protiv dežurnog lekara.

Iako je najpre tvrdio da jeste u pitanju greška, Dušan Stanojević je potom danima u javnosti osporavao navode komisija, tvrdeći da je beba umrla zbog sepse. To ponavlja i danas i nakon što su podignute krivične i prekršajne prijave. Jedini protivkandidat Stanojeviću je doktorka Snežana Rakić, koja je inače vodila internu komisiju koja je prva utvrdila postojanje lekarske greške prilikom smrti bebe u julu ove godine.
Pogledaj vesti o: Vlada Stanojević

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.